Держфінпослуг придумала нові правила для пенсійних фондів

Четвер, 12 листопада 2009, 10:16

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) встановила нові єдині стандарти для ринку недержавного пенсійного забезпечення.

Ці зміни затверджені розпорядженням "Про затвердження змін до положення про здійснення діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду", зареєстрованого в Мін'юсті 27 жовтня 2009 року.

Документ набуде чинності з 1 січня 2010 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з розпорядженням, зокрема, адміністратори зобов'язані здійснювати розрахунок кількості та чистої вартості одиниці пенсійних внесків щодня, у той час як, згідно з чинним порядком, обліковий період становить не рідше одного разу на місяць.

Реклама:

Коментуючи цей документ, виконавчий директор інвестиційної компанії Phoenix Capital Олег Швець назвав його в цілому позитивним як для ринку, так і для клієнтів.

На його думку, зміни, які необхідно буде внести в систему ведення реєстраційних карток, не критичні і серйозно не вплинуть на роботу компаній.

До того ж, встановлення єдиних стандартів може розглядатися як один з кроків проведення пенсійної реформи в Україні.

При цьому Швець допускає виникнення технічних складнощів у випадку, якщо поточна форма реєстраційної картки не буде відповідати новій - тоді потрібно буде забезпечити оновлення інформації.

Цей процес може зайняти значний період часу і, як наслідок, - якщо у встановлений термін компанія не встигне оновити інформацію, регулятор може застосувати санкції, сказав він.

"Окремої уваги заслуговують уточнення системи розрахунку вартості чистих активів у зв'язці з сумами пенсійних рахунків. Відповідно до діючого порядку, на ринку мали місце розбіжності в підході до розрахунку цих даних", - зауважує Швець.

Разом з тим він вважає, що встановлення регулятором облікового періоду розрахунку одиниці пенсійних внесків на один день є серйозним посиленням, що ускладнить процес формування звітності для всіх компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: