Україна і Росія підводять базу під газ

Середа, 11 листопада 2009, 09:12

Під час п'ятого засідання підкомісії з питань паливно-енергетичного комплексу українсько-російської міждержавної комісії 9 листопада були обговорені проекти "нової міжнародної угоди про взаємодію в газовій сфері".

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на прес-службу Мінпаливенерго.

Згідно з повідомленням, профільні міністерства обох країн в I півріччі 2010 року повинні погодити проект угоди "з урахуванням інвентаризації чинних міжнародних угод у газовій сфері, а також домовленостей, досягнутих під час двосторонніх консультацій і переговорів".

"Ми передавали наш проект російській стороні. У ньому закладені базові принципи без конкретних обсягів. Що там є, поки повідомити не можу, оскільки російська сторона проект договору не розглянула", - заявив глава Мінпаливенерго Юрій Продан.

Реклама:

Високопоставлене джерело в Мінпаливенерго розповіло виданню, що Україна наполягає на включенні до угоди обумовленої раніше прем'єр-міністрами двох країн можливості купівлі газу в реально необхідних обсягах з щомісячною коригуванням.

"Постачання і транзит повинні здійснюватися на паритетних засадах з застосуванням принципу take or pay при транспортуванні", - сказав співрозмовник видання.

"Але в російському варіанті договору пропозицій, аналогічних нашим, немає. Думаю, пробити їх буде непросто. У відповідь на нашу вимогу паритету російська сторона виставила претензії про недобір газу цього року. Я думаю, росіяни будуть переводити дискусію в цю площину", - зазначив він.

Як відомо, зараз між "Газпромом" і "Нафтогазом" діють договори на 2009-2019 роки з купівлі-продажу газу і його транзиту, підписані 19 січня. До цього протягом трьох років діяли контракти від 2006 року.

Остання міжурядова угода Росії та України про постачання газу була підписана в 2004 році, існує також угода від 2003 року і угоди з транзиту від 2000 і 2002 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!