В Росії хочуть, щоб транзит газу гарантувала Європа

Понеділок, 19 жовтня 2009, 14:56

Євросоюз повинен підключитися до процесу гарантування безперебійних поставок російських енергоносіїв до Європи через транзитні країни.

Про це на прес-конференції у Брюсселі заявив глава МЗС Росіїгій Лавров, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Розраховую, що ми всі зробимо урок з тих труднощів, які виникали в минулому році і на початку цього року і приймемо всі заходи, щоб вони більше не повторилися. З боку наших українських партнерів такі запевнення лунають, але ми б вважали важливим, щоб Євросоюз підключився до гарантування безперебійності поставок", - сказав він.

За словами російського міністра, "що стосується Росії, то ми гарантуємо, що всі свої контрактні зобов'язання щодо постачання газу до Європи на всіх напрямках ми будемо виконувати, як робили це і всі минулі роки".

Реклама:

"Ті проблеми, які виникали з транзитом, їх потрібно вирішувати з транзитними країнами. Ми готові допомагати такі рішення шукати", - підкреслив Лавров.

Він зазначив, що "газ, який законтрактований європейськими і всіма іншими споживачами, прокачуватиметься в повному обсязі".

"Головне, щоб він проходив через територію транзитних країн", - сказав глава російського МЗС.

Він зазначив, що на початку року Росія і ЄС отримали цікавий досвід, пов'язаний з перебуванням європейських спостерігачів на російсько-українському кордоні, а також на кордоні України та країн Східної Європи.

"Це теж один з можливих шляхів, що дозволить, у поєднанні з іншими заходами, забезпечити безперебійність поставок", - сказав Лавров.

Він нагадав, що Росія також виступала за створення систем раннього оповіщення та раннього попередження за участю транзитних країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!