Азаров пропонує МВФ просто списати видані Україні кредити

Середа, 14 жовтня 2009, 14:34

Депутат Верховної ради, міністр фінансів опозиційного уряду Микола Азаров вважає, що Міжнародний валютний фонд (МВФ), продовжуючи кредитувати Україну за фактичного провалу програми співпраці, свідомо фінансує неефективну політику уряду України.

Про це він заявив на прес-конференції у середу, повідомляє агентство "УНІАН".

"Програму співпраці України з Міжнародним валютним фондом провалено. Програма засвідчила абсолютну неефективність і відсутність будь-якого прогресу. На жаль, сама місія (МВФ) це визнала. Вона визнала, що дії уряду з реалізації програми не були ефективними", - сказав Азаров.

При цьому він висловив переконання, що відповідальність за здійснення контролю ефективності наданих Україні коштів покладено саме на МВФ.

Реклама:

"Будь-який новий уряд може поставити МВФ запитання - "А чому ви виділяли гроші, не контролюючи ефективність виконання програми?" А якщо так, то наша відповідальність за повернення цих кредитів з'явиться лише тоді, коли ви визнаєте, що проводили щодо України неефективну політику. І може йтися лише про списання цих ресурсів, тому що Україна не зобов`язана розплачуватися за тими кредитами, які були видані на здійснення неефективної політики", - вважає Азаров.

Він також нагадав, що щодо України МВФ відійшов від традиційної політики і надав кошти на фінансування дефіциту Державного бюджету.

"Зараз безпрецедентний випадок у практиці МВФ, коли гроші були надані на фінансування дефіциту Держбюджету, тобто на реалізацію неефективної політики уряду" - підкреслив Азаров.

Він також акцентував, що, ухвалюючи рішення про виділення коштів, МВФ чудово розумів, що існують великі ризики, пов`язані, насамперед, з відсутністю ресурсів для виконання затвердженого на 2009 рік Держбюджету.

"МВФ чудово розумів, що уряд подав на 2009 рік абсолютно нереалістичний бюджет, в якому відсутні реальні джерела погашення дефіциту, що бюджет не буде виконано, що це призведе до погіршення економічної ситуації в країні, і проте з місяця у місяць надавав ресурси", - сказав депутат.

Також Азаров вважає, що, найімовірніше, МВФ ухвалить позитивне рішення щодо виділення Україні чергового траншу кредиту.

"Враховуючи політику МВФ, який, незважаючи на провал своєї програми, продовжує гроші давати, він переслідує, насамперед, якісь свої цілі, мені не зрозумілі, і, напевно, політичний підтекст тут є. Я думаю, що четвертий транш буде виділено", - сказав він.

Як повідомлялося, у листопаді 2008 року Міжнародний валютний фонд схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд. доларів і надав перший транш кредиту у розмірі 4,5 млрд. доларів.

12 травня до України надійшли 2,8 млрд. доларів другого траншу кредиту МВФ. Частину з них у розмірі 1,5 млрд. доларів спрямовано безпосередньо до держбюджету для фінансування зовнішніх боргових зобов`язань уряду.

Третій транш становив 3,3 млрд. доларів замість запланованих 3,2 млрд. доларів.

Четвертий транш обсягом 3,8 млрд. доларів МВФ планував надати Україні до кінця 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!