У Ющенка припускають, що Росія вимагатиме гроші за недобір газу

Вівторок, 13 жовтня 2009, 17:18

У Секретаріаті президента вважають, що Україні можуть загрожувати штрафні санкції за недобір російського газу в розмірі 5,9 млрд. доларів за 9 місяців 2009 року.

Про це заявив на брифінгу представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "ЛІГАБізнасІнформ".

"Нас насторожили вчорашня і позавчорашня заяви з російського боку, коли нам нагадують, що ці контракти (між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром", укладені 19 січня 2009 року) погані, але їх потрібно виконувати, у той час як ми домовлялися на різних рівнях, що ми будемо переглядати. З іншого боку, не може не турбувати заява російської Думи - скоріше, нагадування про те, що над нами, над Україною нависли штрафні санкції", - сказав він.

Представник президента відзначив, що сума штрафних санкцій у розмірі 5,9 млрд. доларів підтверджується як розрахунками українських фахівців, так і російських.

Реклама:

Крім того, Соколовський підкреслив, що переговори між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про перегляд контрактів 19 січня ведуться вже протягом двох місяців.

"Нафтогаз" направив "Газпрому" пропозиції щодо обсягів поставок російського газу, фіксації мінімального транзиту російського газу, формування транзитної ставки і ціни на газ.

"Немає заперечень з боку російського "Газпрому", у всякому разі, до вчорашнього дня, але поки що немає і якоїсь позитивної відповіді, яка, очевидно, може бути тільки тоді, коли на політичному рівні в Москві дадуть, так би мовити, відмашку. Ми чекаємо все-таки", - підкреслив Соколовський.

Як повідомлялося, у вівторок прем'єр-міністр Юлія Тимошенко нагадала про існування домовленості з прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним про те, що Україна не буде платити штрафні санкції за недобір газу.

"Ми домовилися, що в кінці року, коли будемо оформляти річні акти, всі підпишемо так, щоб воно було документально затверджено", - наголосила Тимошенко.

Напередодні в Москві віце-спікер Держдуми, президент Російського газового товариства Валерій Язєв заявив, що Росія в кінці року може поставити перед Україною питання про сплату штрафів за недобір газу.

Як відомо, Україна в 2009 році замість обговорених на початку року 40 млрд. кубометрів планує закупити 33 млрд. кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!