Протекціоністські заходи набувають популярності

Вівторок, 15 вересня 2009, 11:28

Уряди країн світу планують введення 130 різних протекціоністських заходів, включаючи мита, держсубсидії, фонди допомоги, різні нетарифні обмеження.

Про це свідчить доповідь аналітичного центру Global Trade Alert, повідомляє The Wall Street Journal.

У числі країн, які планують такі заходи, доповідь називає, зокрема, Росію, Південну Африку, Японію.

На думку аналітиків, протекціонізм може стати одним з факторів, що негативно впливає на пожвавлення світової економіки. Світова торгівля, як очікується, скоротиться в 2009 році на 10%, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Нагадуванням про торговельні проблеми стало введення Вашингтоном минулого тижня 25-35-процентних мит на ввезення китайських шин, а також кроки у відповідь Пекіна, який подав скаргу до Світової організації торгівлі і почав розслідування стосовно американського експорту курятини і автокомплектуючих.

Відповідно до доповіді Global Trade Alert, кількість дискримінаційних торгових рішень перевищує кількість рішень, спрямованих на лібералізацію торгівлі, в співвідношенні 6 до 1.

Найчастіше, за цими даними, захисні заходи застосовуються до Китаю, а з галузей - до автомобілів і сільгосппродукції.

У квітні лідери країни Групи двадцяти на саміті в Лондоні пообіцяли боротися з протекціонізмом у світовій торгівлі, обсяг якої знижується вперше за чверть століття.

"Ми не повторимо історичні протекціоністські помилки минулих епох", - йшлося в комюніке.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!