Москва пояснила відмову від Енергетичної хартії

Субота, 8 серпня 2009, 13:24

Москва мотивує відмову від підписання Енергетичної хартії появою нових загроз і викликів стабільності енергетичних ринків.

Про це заявив офіційний представник МЗС Андрій Нестеренко, коментуючи рішення російського уряду відмовитися від участі в Договорі до Енергетичної хартії (ДЕХ) і Протоколі до Енергетичної хартії з питань енергетичної ефективності й відповідних екологічних аспектів, повідомляє агентство "УНІАН".

"В основі позиції Росії - прихильність цілям зміцнення глобальної енергетичної безпеки, пошуку балансу інтересів і максимального врахування позицій усіх гравців світового енергетичного ринку. Такий курс, як відомо, був узятий нами ще в 2006 році в період головування Російської Федерації у "вісімці", коли наша країна стала ініціатором ухвалення, серед іншого, Декларації з питань забезпечення глобальної енергетичної безпеки", - сказав Нестеренко.

За його словами, рішення уряду від 30 липня є продовженням цієї лінії.

Реклама:

"Це рішення, втім, не означає заперечення позитивних напрацювань, зроблених у рамках ДЕХ на треку розвитку міжнародної співпраці у сфері енергетики. Такі, безумовно, є, й вони затребувані", - підкреслив він.

Разом із тим Нестеренко зазначив, що за останній час на світовій енергетичній арені відбулися істотні зміни, з`явилися нові загрози й виклики стабільності енергетичних ринків і енергобезпеки, адекватна відповідь на які не може бути дана з використанням наявного міжнародно-правового інструментарію, включаючи ДЕХ.

Необхідні його серйозне оновлення, створення нової правової архітектури співпраці у сфері енергетики. 

Як повідомлялося, після газового конфлікту з Україною на початку 2009 року президент Росії Дмитро Медведєв виступив з ініціативою створити нову правову базу в галузі забезпечення енергобезпеки в Європі.

На думку РФ, Енергетична хартія не гарантує безпеки поставок енергоресурсів. Медведєв вважає, що новий документ має відображати інтереси країн-постачальників, транзитерів і споживачів енергоресурсів.

22 травня президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу сказав, що пропозицію Росії слід розглядати виключно в рамках Енергетичної хартії.

30 липня уряд РФ ухвалив рішення про те, що Росія не ставатиме учасником Договору до Енергетичної хартії і Протоколу до Енергетичної хартії з питань енергетичної ефективності й відповідних екологічних аспектів.

ДЕХ і протокол до Енергетичної хартії були підписані в місті Лісабон 17 грудня 1994 року. Документи спрямовано на забезпечення рівного доступу до сировинних трубопроводів країн-постачальників, транзитерів і споживачів енергоресурсів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!