Нацбанк просить не піддаватися на провокації

П'ятниця, 7 серпня 2009, 19:53

Економічні причини для дестабілізації курсу гривні восени відсутні.

Про це заявив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що сальдо поточного рахунку платіжного балансу (відображає переважно зовнішній рух товарів і послуг) тепер є позитивним, а за підсумками поточного року навіть очікується його певний профіцит.

"Це значить, що за реальними зовнішньоекономічними операціями валютні потоки будуть збалансовані", - підкреслив Шаповалов.

Реклама:

Що стосується негативного сальдо фінансового рахунку платіжного балансу (відображає переважно рух капіталів), то воно, за його словами, враховано при відпрацьовуванні економічної програми stand-by, яка підтримується кредитом МВФ.

Він нагадав, що 28 липня рада директорів МВФ завершила другий перегляд програми stand-by і виділила Україні черговий транш кредиту на суму близько 3,3 млрд. доларів, що вже надійшов на рахунки уряду.

"Таким чином, вести мову про дефіцит валютних коштів в Україні немає підстав", - резюмував Шаповалов, додавши, що Нацбанк готовий і надалі з метою запобігання та мінімізації надмірних коливань обмінного курсу гривні проводити інтервенції на валютному ринку.

Крім того перший заступник голови звернув увагу на поліпшення прогнозу суверенного рейтингу України рейтинговим агентством Standard&Poor's, що свідчить про зростання довіри міжнародних інвесторів до фінансової та грошово-кредитної політики в країні.

Також стабільності на валютному ринку буде сприяти і проведення більш жорсткої грошово-кредитної політики, що, зокрема, буде обмежувати спекулятивну складову попиту на іноземну валюту, вважає перший заступник голови НБУ.

На його думку, коментарі у ЗМІ щодо падіння курсу гривні восени робляться переважно тими людьми, які мають на меті шляхом психологічного розхитування ринку отримати спекулятивний прибуток.

З огляду на це, він в черговий раз закликав громадян України не піддаватися на провокаційні коментарі так званих "експертів" щоб уникнути збитків від валютно-обмінних операцій і довіряти національній валюті.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!