Думка експерта: Металургія стане двигуном відновлення економіки

Понеділок, 31 серпня 2009, 18:18

Інвестиційна компанія Phoenix Capital опублікувала прогноз макроекономічних показників української економіки на 2010 рік. В компанії вважають, що найважчий період економічного спаду в Україні завершиться в 2009 році.

За оцінками фахівців компанії падіння ВВП складе 12,9%, надходження до бюджету складуть 80% -85% від запланованого рівня, однак завдяки посиленим заходам з регулювання ринку валюти курс гривні залишиться на рівні 8,5 грн./дол.

На думку аналітиків, галузі, які постраждали від кризи більше всього це експортно-орієнтована металургія, банківський сектор і будівництво.

У той же час, вони впевнені, що металургія стане одним з основних двигунів відновлення економіки.

Реклама:

"Українська металургія практично повністю орієнтована на експорт продукції. При цьому зараз вітчизняна сталь є найдешевшою у світі - китайці "закрили всередині країни" свою сталеву продукцію для реалізації масштабної інвестиційної програми і підтримки економічного зростання", - пояснює аналітик Phoenix Capital Андрій Нестерук.

За його словами, попит на продукцію чорної металургії у світі поступово відновлюється.

"При цьому українська металургія продемонструє зростання в 2010 році через дуже низьку порівняльну базу в першій половині 2009 року", - констатує експерт.

Аналітики вважають, що банківський сектор все ще залишається одним з найбільш проблемних. Так, за їхніми словами, обсяг проблемної заборгованості у 18 найбільших банках країни збільшився до 28,8%.

"До кінця 2009 року варто очікувати подальшого зменшення банківського капіталу та зростання обсягів резервів Як показує практика банківських криз, довіра населення до банків відновлюється повільно. Навіть при оптимістичному сценарії банки повернуть докризовий рівень довіри населення не раніше, ніж через 2 роки", - говорить Нестерук .

При цьому він попереджає, що ситуація в деяких банках, наприклад, Надра Банку й Укрпромбанку залишається невизначеною.

Якщо банки не будуть врятовані, це позбавить банківську систему довіри населення на багато років, вважає експерт.

"При цьому населення до кризи не було найбільшим кредитором банків. Тому набагато більше значення для банківської системи буде мати довіра головних кредиторів - іноземних інвесторів", - додав Нестерук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!