Екс-голова казахського БТА-Банку розкрив подробиці захоплення банку державою

Понеділок, 27 липня 2009, 14:29

БТА-Банк (Казахстан) банк був захоплений державою.

Про це заявив екс-голова правління банку Роман Солодченко у інтерв'ю газеті "Голос України".

"Увечері 29 січня до нашої філії в Астані надходить факс від Агентства фінансового нагляду з вимогою за 24 години сформувати додаткові резерви на 2,8 мільярди доларів. У разі невиконання - примусова націоналізація" - розповів він, розкриваючи технологію, яка використовувалася при примусовій націоналізації.

"Жоден банк у світі не здатний виконати таку вимогу протягом доби", - заявив Солодченко.

Реклама:

За його словами, нереальну вимогу висунули з метою знайти штучну причину відібрати банк.

Як зазначає банкір, не чекаючи відповіді банку, влада вже за три дні оголосила про його націоналізацію.

"Обґрунтованість претензій, що пред'являються, нікого, окрім нас, не цікавила. Інакше як захоплення дії влади охарактеризувати неможливо", - сказав він.

У інтерв'ю Солодченко також спростував інформацію про те, що напередодні націоналізації банк знаходився на межі банкрутства.

"Не зважаючи на кризу, БТА Банк завершив 2008 рік з прибутком і лише в січні погасив зверху 400 мільйонів доларів зовнішніх зобов'язань", - сказав він.

Як відомо, 2 лютого 2009 року БТА-Банк (Казахстан) був націоналізований державою. При цьому керівництво Казахстану звинуватило колишній менеджмент банку в зловживаннях і умисному доведенні банку до банкрутства.

Нині казахський БТА-Банк є одним з акціонерів українського БТА-Банку. Частка казахського БТА-Банку в українському БТА Банку складає 9,9%.

У червні 2009 року казахська сторона спробувала здійснити захоплення БТА-Банку (Україна), висунувши претензії на 39,9% акцій, що належать українським акціонерам.

Як заявляють в українському БТА-Банку, він виконує всі свої зобов'язання перед клієнтами - згідно даним рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", БТА- Банк (Україна) входить до першої десятки українських банків за рейтингом надійності депозитних внесків. В той же час, БТА-Банк (Казахстан) знаходиться на межі банкрутства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!