Європа висунула за газовий кредит купу вимог

Вівторок, 21 липня 2009, 10:41

"Нафтогаз" зможе розраховувати на виділення Європою коштів лише у випадку проведення незалежного аудита газу, що знаходиться в українських підземних сховищах.

Як пише "Дело", це зафіксовано в переліку умов, які необхідно виконати Україні, щоб отримати кредит від Європи на закачування газу в підземні сховища.

За словами джерела, близького до переговорного процесу, таким чином Єврокомісія хоче заручитися гарантією, що всі позикові кошти будуть використані винятково для створення запасів газу. ("Нафтогаз" попросив 4,2 млрд. дол., тоді як для заповнення українських "підземок", якщо виходити з ціни газу у III кварталі 2009 року 198 дол. за 1 тис. куб. м, "Нафтогазу" буде достатньо близько 2 млрд. дол.).

Умови Єврокомісії розділені на три частини: попередні, короткострокові й середньострокові. У першій частині документа, крім проведення незалежного аудита газу, йдеться також про необхідність розробки графіка поетапного підвищення цін на газ для населення і підприємств теплокомуненерго.

Реклама:

Також у терміновому порядку ЄК вимагає почати дії зі збільшення прозорості газового сектора: "В ідеалі це питання має передбачати згоду України приєднатися до Ініціативи прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative), або, як мінімум, зобов'язання регулярно і вчасно надавати офіційний звіт щодо ключових фінансових показників".

Крім того, в умовах видачі кредиту міститься пункт про необхідність ухвалення закону про держзакупівлі. "Проект закону вже розроблений урядом і може бути швидко прийнятий", - резюмує Єврокомісія.

У другому розділі документа ЄК містяться умови, які українська сторона має виконати до жовтня 2009 року. У цей період у зв'язку з підвищенням вартості газу й тарифів на комунальні послуги уряд має посилити соціальний захист населення. Зокрема, пропонується збільшити суму для покриття субсидій на оплату комунальних послуг у проекті держбюджету на 2010 рік.

У той же час у документі Єврокомісії говориться про необхідність поступового скорочення категорій громадян, які мають пільги з оплати тепла й води.

Паралельно українські влада повинна буде вжити заходів для поліпшення розрахунків населення за газ і компослуги. Для цього пропонується створити централізовану систему збору платежів. Передбачається, що споживачі будуть розраховуватися за рахунками з єдиним держорганом, який згодом буде перераховувати кошти "Нафтогазу" й комунальним підприємствам.

Єврокомісія наполягає й на чіткій системі розрахунків у промисловості. "Тепер окремі споживачі насолоджуються преференціями, тоді як інші не користуються такими перевагами", - говориться в документі.

Середньострокові умови видачі кредиту (термін виконання - 2009-2010 роки) багато в чому перегукуються з меморандумом України і ЄС про реконструкцію газотранспортної системи. Зокрема, говориться про необхідність поліпшення вимірів обсягів газу як при імпорті і транзиті газу, так і при доставці палива споживачам.

Також Єврокомісія повторила вимогу зробити самостійними "дочок" "Нафтогазу" - "Укртранс-газ" і "Укргазвидобування". На думку єврочиновників, це могло б привести до збільшення кредитоспроможності НАКу.

Крім того, в умовах Єврокомісії йдеться про необхідність наділити "Нафтогаз" повноваженнями з використання газорозподільних мереж. Також ідеьбся про посилення компетенції і незалежності Нацкомісії регулювання електроенергетики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!