Європа не хоче грати "першу скрипку" у газових стосунках України і Росії

Вівторок, 30 червня 2009, 11:29

Європейська комісія і європейські фінансові інститути готові надати сприяння у вирішенні проблеми закупівлі Україною російського газу, але "першу скрипку" грати в цьому не мають наміру.

Про це ідеться у спільній заяві Єврокомісії і міжнародних фінансових інститутів з питання розрахунків України за газ, поширеній у вівторок представництвом Єврокомісії в РФ, повідомляє агенство "Интерфакс".

Згідно з документом, "комісія буде і надалі активно сприяти пошуку вирішення (проблеми)".

"У той же час, міжнародні партнери особливо відзначили, що подальша підтримка, спрямована на полегшення закупівель газу, буде залежати від продовження реформи у газовому секторі і бути доповненням до того фінансового сприяння, яке МВФ надає в рамках програми підтримки української економіки", - відзначається в документі.

Реклама:

У ньому підкреслюється, що "реформа, в якій зацікавлені як громадяни України, так і європейські споживачі, являє собою національний виклик, відповідь на який потребує політичного консенсусу і відповідальності для успішної реалізації".

Заява прийнята за підсумками технічної зустрічі Єврокомісії з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, МВФ і Світового банку. яка відбулася напередодні.

У зустрічі також взяли участь представники російських та українських властей, "Газпрому" і "Нафтогазу України".

Європейська Комісія та міжнародні фінансові організації зустрілися також з представниками європейської газової галузі.

В якості спостерігачів у зустрічі брали участь представники Чехії, яка нині головує в ЄС, та Швеції, яка стане головою ЄС з 1 липня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!