Депутати хочуть підпорядкувати Держкомстат собі

Середа, 3 червня 2009, 17:56

Народний депутат, заступник голови партії "Єдиний центр" Леся Оробець пропонує підпорядкувати Держкомстат безпосередньо Верховній раді - задля захисту права громадян на доступ до інформації про нинішній стан економіки в країні.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на повідомлення прес-служби "Єдиного центру".

"Уряд не має права ховати правду від народу", - наголосила політик.

За її словами, останні рішення Кабміну в цій сфері цілеспрямовано відновлюють напівзабуті підходи сталінської доби до статистичного обліку.

Реклама:

"Спочатку уряд вдається до "табу" на щомісячні дані змін ВВП, потім затверджує план статистичних спостережень, який унеможливлює обнародування актуальної економічної інформації - ось вам і легальна цензура в сфері статистики", - зауважила Оробець.

За словами депутата, системне приховування реальних економічних показників відлякує потенційних інвесторів та донорів України, у тому числі міжнародні фінансові установи.

"Переважна більшість сусідів не бере з нас приклад. Росія, зокрема, ще у квітні оприлюднила попередню оцінку реального ВВП за І квартал 2009 року, а індекс споживчих цін оцінює щотижня", - повідомила заступник голови "ЄЦ".

"За умов, що склалися, тільки парламент здатен ефективно відновити гласність у сфері статистики та захистити конституційне право громадян на доступ до інформації", - наголосила Оробець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!