Європейські експерти перевірять запаси газу в українських ПСГ

Середа, 17 червня 2009, 17:42

Євросоюз зацікавлений у отриманні об'єктивної інформації про запаси природного газу в українських підземних сховищах (ПСГ) і вітає домовленість з Києвом про обговоренні цього питання на рівні експертів.

Про це на прес-конференції у Києві заявив міністр закордонних справ Німеччини Вальтер Штайнмайер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Нам вдалося під час переговорів з Україною домовитися про зустріч команд-експертів, які досліджують нинішню ситуацію і питання, в якому обсязі є газ у газових сховищах", - сказав він.

Штайнмайер додав, що ЄС також хотів би встановити, якою є реальна потреба закачування газу в українські ПСГ, щоб забезпечити його транзит.

Реклама:

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, який також брав участь у прес-конференції, зазначив, що в умовах звинувачення Києва у нездатності розрахуватися за газ дуже важливо підвищити прозорість всіх відносин у газовій сфері, щоб у разі необхідності була можливість звертатися до міжнародного арбітражу.

Як повідомлялося, Росія з кінця 2008 року постійно заявляє про загрозу зриву постачань природного газу в Європу через неспроможність України забезпечити його транзит.

Зокрема, останнім часом, Москва висловлює сумніви в можливості Києва накопичити до настання опалювального сезону ПСГ достатній обсяг газу, який би гарантував його транзит взимку.

5 червня голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина повідомив, що закачування газу в ПСГ ведеться з 7 квітня і дочірні компанії НАК - "Укртрансгаз" і "Чорноморнафтогаз" - вже накопичили в них понад 19 млрд. кубометрів газу.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко 15 червня заявила, що Україні необхідно до початку опалювального сезону збільшити запаси газу в ПСГ до 27 млрд. кубометрів і це буде зроблено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: