Екс-президент Чехії закликає Європу позбутися газової залежності від Росії

Середа, 17 червня 2009, 17:21

Екс-президент Чехії Вацлав Гавел закликає ЄС відмовитися від російських енергоносіїв, щоб не бути об'єктом шантажу Москви, і активніше втілювати альтернативні проекти на зразок газопроводу "Набукко".

Про це він сказав у інтерв'ю агентству Bloomberg.

"Якщо Москва буде загрожувати забезпечувати енергопостачання лише за умови, що країни Європи будуть виконувати її вимоги, то нехай краще залишить газ собі", - сказав він.

Гавел зазначив, що держави, які позбулися від впливу Москви 20 років тому, не мають нині піддаватися спробам російського прем'єра Володимира Путіна та президента Дмитра Медведєва шантажувати Східну і Центральну Європу.

Реклама:

На думку колишнього дисидента, Росія зараз намагається за допомогою енергоносіїв повернути сусідні країни до зони власного впливу і робить це більш утончено, ніж за часів Брежнєва.

"Москва прагне вирішувати, чи можуть її сусіди стати членами Євросоюзу і НАТО", - підкреслив Гавел.

Він піддав критиці країни Західної Європи, які намагаються уникнути конфронтації з Москвою.

Гавел зазначив, що не поділяє переконань про те, що "якщо зло не чіпати, то воно зникне само собою". "Навпаки, це лише підсилить його", - зазначає колишній чеський президент.

Тому, замість того, щоб купувати газ в Росії, потрібно втілювати альтернативні проекти, такі, як газопровід "Набукко", вважає Гавел.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: