Україні не вистачить газу на транзит?

П'ятниця, 29 травня 2009, 23:37

Переведення України на передоплату за газ означатиме повну зупинку транзиту газу по її території.

Таку думку висловив керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Роман Жуковський в ефірі телеканалу "Інтер".

"Уже офіційна заява з'явилася Володимира Путіна про те, що Росія не збирається в подальшому дотувати Україну і прощати нерозрахунки за газ.Це означає, що у цьому місяці ми вже спожили 2,3 млрд. кубометрів - ми за нього повинні заплатити 650 млн. доларів", - сказав Жуковський.

"Цих коштів у НАКу ("Нафтогаз України" - ЕП) немає, оскільки він у цьому місяці розрахувався за кредити. І ми повинні знову отримувати аванс", - підкреслив він.

Реклама:

Жуковський вважає, що переведення України на передоплату за газ, якщо воно відбудеться, означатиме повну зупинку транзиту газу по її території, "оскільки якщо ми хочемо забезпечити себе власним газом - ми повинні припинити транзит, тому що газ буде рухатися у зовсім протилежному напрямку, ніж він робиться на сьогодні".

"І друга проблема - коли ми робили це (забезпечення транзиту газу до Європи - ЕП) на початку цього року, то у нас у сховищах було більше 30 млрд. кубів і тиск, який був у сховищах, дозволяв робити цю схему - забезпечувати нас газом тим, який ми накопичили", - зазначив він.

"Натомість, сьогодні у сховищі 17 млрд. кубів, а коли обсяг газу у сховищах падає нижче 20 млрд. кубів, тиску уже недостатньо для того, щоб ми могли забезпечити (транзит - ЕП) навіть тим, що в нас є у сховщах", - підкреслив Жуковський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!