Росія просуває свій варіант енергетичної хартії

Вівторок, 21 квітня 2009, 11:34

Росія передасть на розгляд країн Великої двадцятки новий базовий документ у галузі енергобезпеки, яким планує керуватися у питаннях постачання і транспортування енергоресурсів.

Про це заявив російський президент Дмітрій Медведєв під час державного візиту до Фінляндії, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Президент Росії підкреслив, що у Москві не вважають, що Європейська енергетична хартія вичерпно відповідає на всі питання енергобезпеки регіону, а тому Росія і не ратифікувала цей документ.

Натомість, за словами Медведєва, у Росії розроблено свій план щодо забезпечення інтересів країн-видобувників енергоресурсів, транзитних країн та країн-споживачів палива.

Реклама:

Крім того, російський президент наголосив, що Москва і надалі активно просуватиме проект побудови газопроводу "Північний потік", що має напряму з'єднати Росію із європейськими споживачами через Балтійське море.

"Незважаючи на те, що цей проект викликає різні емоції, ми вважаємо його абсолютно вигідним для Європи в цілому, для окремих європейських країн, і ми маємо наміри активно просувати його", - сказав він.

"Саме такі проекти створюють каркас енергетичної безпеки у Європі. Наявність більшої кількості маршрутів постачання газу підвищує цю безпеку, а не навпаки. Ми продовжимо роботу у цьому напрямку при дотриманні всіх екологічних вимог. Але Фінляндія, звісно, сама визначатиме свою позицію при розгляді цього питання", - підкреслив Медведєв.

Поки-що беззаперечну підтримку цьому проекту висловила лише Німеччина.

У Росії розраховують, що підтримку цьому проекту може надати і Фінляндія, особливо, якщо зважати на торгівельні преференції, які ця країна отримала від Росії нещодавно, зокрема, що стосується експорту деревини.

Водночас спротив проекту чинять Швеція, Естонія та Польща, пояснюючи свою позицію міркуваннями екологічної та енергетичної безпеки.

Як відомо, наприкінці березня Євросоюз та Україна підписали Декларацію про модернізацію української газотранспортної системи, що базується на принципах Енергетичної хартії.

Росія висловила своє крайнє незадоволення підписанням цього документу і тим, що її, як постачальника енергоносіїв, не було залучено до підготовки угоди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!