Порошенко: треба відновити довіру до банків і зняти мораторій

Вівторок, 17 березня 2009, 20:19

Голова Ради Національного банку Петро Порошенко вважає, що пріоритетною задачою має стати повернення довіри населення до банків і зняття мораторію на повернення депозитів.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Україна" в програмі "Шустер live".

"Я не погоджуюся, що банки сьогодні не кредитують через високу ставку. Банки взагалі не кредитують економіку. Тому що банківська система є хворою, тому що люди не довіряють банкам. Підірвана довіра до банків людей, які забирають звідти депозити - і саме тому потрібно відновити довіру населення до банків", - запевнив Порошенко.

Голова ради НБУ наголошує на тому, що необхідно зняти мораторій на повернення депозитів.

Реклама:

"Треба зняти мораторій на заморожені депозити в банках, принаймні на ті, що зараз відкриваються. Тому що не можна сьогодні вимагати від людей, щоб вони вірили банкам і в той же час накладати арешт на ці депозити, бо це нечесна поведінка по відношенню до людей", - вважає Порошенко.

Він зазначив, що сьогодні люди, які взяли кредити в банках, повинні більше сплачувати у зв'язку з девальвацією національної валюти. І, ані держава, ані комерційні банки поки що не запропонували ефективного шляху, як взяти частину цих проблем на себе.

За словами голови ради НБУ, згідно з офіційною статистикою, відсоток неповернення банківських кредитів досить невеликий і складає близко 3-4% прострочених кредитів.

Крім того, Порошенко заявив, що облікову ставку в Україні неможливо змінити.

"Наприклад, інфляція в США дорівнює майже нулю і є тотожньою ставці рефінансування. В Україні ми теж маємо позитивні процеси за лютий, бо ставка інфляції за попередній місяць була вдвічі меншою за показник інфляції в січні, але вона все одно була дуже високою. І не може бути, щоб ставка рефінансування Національного банку була від'ємною по відношенню до ставки інфляції" - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!