Уряд обмежив ввезення в Україну генетично модифікованої продукції

Четвер, 19 лютого 2009, 09:28

Кабінет Міністрів затвердив порядок державної реєстрації продукції, що містить генетично модифіковані організми. Тепер на територію країни не будуть допускатися продукти, у яких вміст генно-модифікованих організмів перевищує 0,9%.

Про це пише видання "Дєло".

Згідно з постановою уряду, всі ввезені в нашу країну продукти будуть проходити державну екологічну експертизу на кордоні. Це стосується як харчових продуктів, так і косметичних засобів і ліків. Для цього буде створено спеціальний державний орган.

Якщо після перевірки ГМО в імпортних продуктах буде перевищувати раду 0,9%, дозвіл на ввезення в Україну даватися не буде. У дозволі буде вказано номер партії товару, його кількість. Зараз же у бланку дозволу на ввезення продукції ці дані не вказуються, і імпортер може користуватися ним кілька років.

Нагадаємо, що в серпні 2007 року Кабмін прийняв постанову, згідно з яким з 1 листопада 2007 року вводиться обов'язкове маркування продуктів, які містять ГМО в кількості більшому, ніж 0,9%. Однак пізніше ця постанова була скасована через неготовність самого механізму маркування.

Реклама:

Тепер же, як стверджують в уряді, до питання маркування знову повернуться. Вже готується відповідна постанова. Очікується, що воно буде прийнято в березні.

"Спільно з Держспоживстандартом ми розробили документ, який не тільки регулює питання ГМО, але навіть прописує, де і яким чином на продукції повинна бути розміщена маркування", - пояснила виданню перший віце-президент Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко.

За словами голови молекулярно-генетичної лабораторії Укрметртестстандарту Руслана голубці, ГМО містять близько 30% харчових продуктів в Україні. Найчастіше зустрічається генетично модифікована соя (у 80% випадків). Поширені також модифіковані томати, кукурудза, рис, буряк. Ці продукти входять до складу ковбас, консервів, хлібобулочних виробів, шоколаду, кондитерських виробів.

В даний час на територію України заборонено лише ввезення дитячого харчування, яке містить модифіковані організми. Варто відзначити, що в країнах Європи за останній рік рівень дозволеного вмісту ГМО в продуктах було знижено з 0,9% до 0,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: