БЮТ пропонує Ющенку міняти імпічмент на Стельмаха

Понеділок, 26 січня 2009, 09:54

Початок процедури імпічменту президента Віктора Ющенка буде залежати від того, чи він відправить у відставку голову Національного банку Володимира Стельмаха.

Про це заявив Комерсант-Україна заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов.

У понеділок відбудеться позачергове засідання Верховної Ради, скликане її головою Володимиром Литвином за ініціативою 155 депутатів фракції БЮТ.

На ньому парламентарії планують заслухати звіт голови Національного банку, а також пояснення президента Віктора Ющенка, з якої причини він двічі проігнорував постанову ВР про зміну керівництва НБУ.

Реклама:

Надії на те, що в Раді з'являться президент або голова Нацбанку, у депутатів немає, однак в БЮТ підготували підсумкове рішення, не чекаючи їх звіту, зазначаэ видання.

У п'ятницю шість представників блоку зареєстрували проект постанови Верховної Ради "Про відсторонення голови Національного банку Стельмаха, першого заступника голови Національного банку Шаповалова з займаних посад і призначення виконуючого обов'язки голови Національного банку України".

Цією ж постановою пропонується призначити в. о. голови НБУ заступника голови банку Олександра Савченка.

У БЮТ не сумніваються в тому, що парламентська більшість проголосує за дану постанову. Однак, якщо і після цього Віктор Ющенко відмовиться міняти керівництво НБУ, у БЮТ мають намір розпочати процедуру імпічменту і створити спеціальну тимчасову комісію Верховної Ради.

"В залежності від того, як буде діяти президент по виконанню прийнятої парламентом постанови - а вона безпосередньо стосуватиметься діяльності президента в грошово-кредитній сфері і відсутність його подання до парламенту про відставку голови Нацбанку, - парламент і наша політична сила будуть приймати рішення про доцільність подальшого перебування президента на своїй посаді", - заявив заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов.

Як відомо, процедура імпічменту виписана в прийнятому 15 січня Верховною Радою законі "Про тимчасові слідчі комісії ".

Наприкінці минулого тижня Юлія Тимошенко і Олександр Турчинов повідомили, що не збираються негайно ініціювати імпічмент президента. Однак лідери БЮТ дали зрозуміти, що остаточно не відмовляються від ідеї змістити Віктора Ющенка з поста президента, заявивши, що якщо він не звільнить голову Нацбанку, "то повинен буде за це відповісти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!