"Газпром" лякає Європу крадіжками газу

Понеділок, 29 грудня 2008, 10:19

Голова ВАТ "Газпром" Олексій Міллер підтвердив намір компанії зробити все, щоб не допустити перебоїв з постачаннями газу в Європу через проблему боргу України, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Вважаємо своїм обов'язком попередити про те, що систематичне порушення НАК "Нафтогаз України" своїх зобов'язань по контрактах на постачання газу не дає нам впевненості в тому, що транзитні зобов'язання не будуть порушені", - підкреслює голова "Газпрому".

В свою чергу, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що наразі листопадові поставки газу Україною не оплачені, платежів за грудень також не надійшло.

"Газпром" не виключає, що якщо не вдасться вирішити проблему до бою курантів і доведеться з 1 січня припиняти подачу газу Україні, Київ може почати несанкціонований відбір транзитного газу, призначеного для європейських споживачів.

Реклама:

"Реальних шляхів урегулювання проблеми українська сторона не пропонує. Заборгованість за газ, поставлений у листопаді, складає 805,8 млн. дол.; заборгованість за газ у грудні, що повинна бути погашена не пізніше 31 грудня, складає 862,3 млн. дол.", - сказав представник "Газпрому".

Крім того, відзначив він, "не треба забувати про штрафні санкції за несвоєчасну оплату, сума яких наразі складає порядку 450 млн. дол."

"Протягом усього 2008 року "Газпром" оплачував послуги транзиту авансом, поквартально, при цьому "Нафтогаз" розплачувався, як правило, із затримкою один-два місяці протягом усього року", - заявив Купріянов.

Він підкреслив, що "ситуація критична". "Може статися так, що 1 січня не буде підписано контракту, відповідно до якого могли б бути продовжені постачання українським споживачам", - сказав він.

"При цьому, природно, транзитні постачання газу будуть збережені в повному обсязі, а всі зобов'язання російської сторони перед європейськими споживачами будуть виконуватися", - заявив Купріянов.

Коментуючи слова президента України Віктора Ющенко про досягнуту з "Газпромом" домовленість про реструктуризацію боргу, Купріянов відзначив, що "такого роду заяви дивують".

"Реструктуризацію боргу в однобічному порядку зазвичай проводять тільки після дефолту В рамках двосторонніх відносин ніяких домовленостей про реструктуризацію заборгованості немає, і ніяких документів з цього приводу не підписано", - заявив Купріянов.

Представник "Газпрому" сказав, що поки не готовий назвати ціну, по якій Україна (у випадку погашення боргу) зможе купувати газ 2009 року, але підкреслив, що в будь-якому випадку нова ціна буде вище за нинішню (179,5 дол. за 1 тис. куб. м).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: