Уряд знову може оформити борг по ПДВ держоблігаціями

Четвер, 18 грудня 2008, 16:38
 

Уряд може здійснити добровільний обмін боргу з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

Відповідна норма міститься в законі про зміни до держбюджету-2008, опублікованому в четвер у газеті "Урядовий кур'єр", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".  

Відповідно до нього, такі ОВДП підлягають щорічному погашенню рівними частками протягом п'яти років з виплатою доходів з розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України.

При цьому мова йде про суми ПДВ, які підлягають відшкодуванню та невідшкодовані платнику протягом визначених законодавством термінів.

У ході розгляду законопроекту в парламенті представляв його заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський у відповідь на критику з боку депутатів цієї пропозиції, зазначив, що у зв'язку з близькістю кінця року на практиці воно навряд чи буде втілено в життя.

У зв'язку з цим Мінфін погоджувався з виключенням з цієї норми закону, однак вона залишилася в остаточній редакції.

В даний час облікова ставка НБУ становить 12% річних.

Згідно з даними президента Віктора Ющенка, сума невідшкодованого ПДВ на сьогодні складає 11,8 млрд. грн., у тому числі прострочена - 2,6 млрд. грн.

Як повідомлялося, вперше так звані ПДВ-облігації в Україні були випущені на початку 2004 року у відповідності з законом про держбюджет-2004 терміном на п'ять років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: