Кредитів на землю більше немає

Середа, 12 листопада 2008, 11:50

Кредити на землю сьогодні пропонує всього один банк.

Про це повідомляється у звіті компанії "Простобанк Консалтинг" .

При цьому з початку року процентна ставка по цьому продукту виросла на 6%. Експерти вважають, що збільшення пропозицій на ринку кредитування землі слід чекати навесні наступного року.

З 50-ти українських банків - лідерів на ринку кредитування, іпотечні позики на покупку землі в гривні сьогодні пропонує тільки одна установа - "Сбєрбанк Росії" під реальну ставку 21,80% річних, з первинним внеском - 50,00% (строком на 10 років). Слід зазначити, що в січні 2008 року середня реальна ставка по таких кредитах складала 15,84%, а середній по банках аванс був 16,67%.

Таким чином, з початку року ставки по таких кредитах підвищилася на 5,96%.

Експерти вважають, що відмова банків від ризикованих кредитів на землю цілком виправдана і обіцяють відновлення кредитування протягом півроку.

Реклама:

"Сьогодні банкам вигідніше видавати кредити на житло, аніж позики на землю, адже процедура видачі кредиту на квартиру більш стандартизована, тому і менш ризикована. Це ж відноситься і до дрібних кредитів, наприклад, готівкою, адже банкам легко видати позику в 15 000 - 20 000 гривень, та і ставки по таких позиках будуть в два-три рази вище, ніж по земельних кредитах, - пояснює фінансовий аналітик компанії "Простобанк Консалтинг" Мирослава Гудзе.

"Враховуючи позитивне вирішення МВФ про надання Україні кредитних засобів і антикризові заходи НБУ, можна вважати, що видача кредитів на землю поновиться вже весною 2009 року", - додав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!