Газпром створив кишенькову "газову ОПЕК"

Вівторок, 21 жовтня 2008, 12:55

Велика газова трійка (Мajor gas troika) сформована - газові гіганти: Росія, Іран і Катар, погодилися співпрацювати при укладені експортних контрактів на газ.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, повідомляє агенство Reuters.

Фактично, слова Міллера означають, що у світі створена "газова ОПЕК", організація, що має за мету об'єднати найбільших виробників і експортерів газу.

Росія займає перше місце у світі за газовими запасами, Іран - друге, а Катар - третє. Раніше багато споживачів газу, у тому числі Євросоюз і США, висловлювалися проти створення такої "газової ОПЕК", побоюючись монополії на ринку.

Поки невідомо, наскільки тісними будуть контакти основних виробників газу і чи можна дійсно говорити про монополію. Проте голова міністерства нафти Ірану Голамхоссєїн Нозарі  вжив саме формулювання "газовий ОПЕК". За його словами, у світі виникла необхідність створення такої організації. Він також зазначив, що три країни домовилися про формування спеціального комітету з представників Ірану, Росії і Катара.

Раніше найбільші виробники газу обговорювали спільну політику в рамках Форуму країн - експортерів газу. Ця організація є швидше неформальною і не може впливати на ціни на газ в світі.

Нагадаємо, що нафтова ОПЕК встановлює спеціальні квоти на виробництво нафти в країнах, що входять в організацію. Таким чином, ОПЕК може регулювати баланс попиту і пропозиції на світовому ринку і отже впливати на нафтові ціни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: