ЄС збирається створити "цербера" для світового фінсектору

Четвер, 16 жовтня 2008, 14:11
 

Лідери Євросоюзу в четвер можуть виступити із закликом про створення міжнародного наглядового органа.

Новий орган буде відслідковувати діяльність 30 провідних банків і фінансових компаній світу, передає агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Ця ініціатива з подолання світової фінансової кризи заснована на пропозиції Прем'єр-міністра Великобританії Гордона Брауна. Наглядовий орган, який пропонують створити, буде складатися з регуляторів, що представляють великі країни й фінансові центри, заявили представники ЄС.

Подібний план, як очікується, викличе неприйняття з боку США й низки інших держав.

Реклама:

"Подібні питання вже обговорювалися на Форумі фінансової стабільності й засіданні МВФ. У нас буде можливість обговорити ці й інші ідеї у свій час", - заявив представник Білого дому Тоні Фратто.

Країни ЄС підтримали ідею про створення такого наглядового органа в перший день дводенного саміту, повідомили дипломати трьох держав.

На цьому тижні 27 держав Європи домовилися виділити 2 трлн. євро (2,7 млрд. дол.) на придбання привілейованих акцій банків і гарантування їхньої заборгованості. Про аналогічні заходи оголосили й Сполучені Штати.

Як повідомлялося, Браун заявив в понеділок, що регулювальні органи "повинні розробити нові правила для умов глобального руху капіталу", так само, як у свій час це зробили автори Бреттонвудської системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: