Держстандарт перетворить масло на спред

Понеділок, 15 вересня 2008, 13:05

З першого листопаду набере силу новий держстандарт для харчових продуктів. "Виробників змушують вказувати на упаковці справжню назву товару. Тобто, якщо у вершковому маслі присутні домішки рослинного, виготовлювач повинний буде вказати на ньому: "спред".

За стандартом, напис повинен бути виконаний такими ж буквами, як і власна назва продукту. Також він повинен контрастувати з кольором упакування", - пише "Діло".

Нові вимоги до упакування викликані, ву першу чергу, маніпуляціями із складом масломолочної продукції. Як показали перевірки Держспоживстандарту, для її виготовлення часто замість молочних жирів використовуються рослинні. "Інформація про склад продукції не завжди містить дані про кількість таких добавок або вона наноситься дрібним шрифтом, що не дозволяє покупцеві зробити усвідомлений вибір", - повідомила глава Госпотребстандарту Лариса Лосюк.

Якщо раніше лідером фальсифікації було вершкове масло, то зараз на першому місці по порушеннях - згущене молоко. За результатами перевірки Держспоживстандарту 60% виробленого в Україні сгущеного молока - неякісне. Зміст рослинних жирів у ньому досягає 80-90% від загальної кількості жирів. Хоча, за вимогами, рослинні домішки у ласощах не повинні бути присутні зовсім.

Змінюючи склад згущеного молока, виробники здешевлюють собівартість своєї продукції. "Виробники заміняють молочний жир пальмовою або кокосовою олією, молочним білком, - пояснила "Ділу" перший заступник глави Держспоживстандарту Ірина Кравченко. - Економічна ефективність таких операцій - біля однієї гривні на банку. У середньому наші підприємства роблять близько 2,5 млн. банок згущеного молока на місяць". Таким чином, додатковий заробіток на підробленій згущенці щомісяця складає близько 2,5 мільйонів гривень.



Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!