Криза на Уол-Стріт: Lehman не врятували, Merrill продається Bank of America

Понеділок, 15 вересня 2008, 11:32

Фінансова система США пережила в неділю ґрунтовне потрясіння, після того як переговори про порятунок Lehman Brothers провалилися, Merrill Lynch, ще один найбільший банк Уол-Стріт, домовився про свій продаж, повідомляє агентство "Інтерфакс"

 Коли в Києві вже був ранок понеділка, Lehman Brothers звернувся в суд із заявою про банкрутство, повідомило агентство Bloomberg.
 "Я в цьому бізнесі 35 років, і самі неймовірні події, які я коли-небуть бачив", - сказав New York Times засновник Blackstone Group Піетр Пітерсон.
 Barclays PLC і Bank of America, два найбільш зацікавлені покупці, відмовилися від угоди з Lehman, не одержавши підтримки держави, повідомляє The Wall Street Journal.

Хоча й відмовившись від порятунку інвестбанку, Федеральна резервна система, як очікується, тепер прийме нові заходи по стабілізації фінансової системи США в цілому. Ці кроки, які, як очікується, будуть тимчасовими, полегшать банкам і инвесткомпаниям одержання кредитів центрального банку за рахунок використання більше широкого спектра активів, прийнятих у заставу.

До того ж в неділю 10 найбільших банків Уол-Стріт оголосили про створення пулу обсягом 70 млрд дол для кредитування один одного у випадку загострення кризи.

Реклама:

Банки Уолл-Стріт бояться неконтрольованого розвитку подій на ринку у випадку ліквідації Lehman.
У неділю, пише The Wall Street Journal, як тільки стало ясно, що рятування Lehman не відбудеться, трейдери кинулися в офіси, щоб почати "відкочувати" всі угоди з банком і проаналізувати свої ризики на цього контрагента.

На думку деяких учасників ринку, у випадку подальшого розвитку кризи на ринку в уразливій ситуації могли виявитися ще два найбільших американських фінансових інститути - American International Group (AIG) і Merrill Lynch.

Акції AIG упали за минулий тиждень на 46% (і на 31% у п'ятницю) через побоювання, що ця компанія також зштовхнеться з недостачею капіталу, пише агентство Bloomberg. Рейтингове агентство Standard & Poor's попередило в п'ятницю про можливість зниження рейтингу страховика, вказавши на падіння вартості  акцій страховика й збільшення спредів по боргових зобов'язаннях компанії.
Акції Merrill Lynch подешевшали за 4 останніх торговельних дні на 38%, у тім чиcле більш ніж на 12% у п'ятницю. Банк має ряд активів, пов'язаних з іпотекою й житловим ринком.

У цій ситуації Bank of America, що вважалася претендентом на покупку Lehman, зробив розворот на 180 градусів і домовився про покупку Merrill Lynch приблизно за $50 млрд, по $29 за акцію й припускає премію в 70% до ціни п'ятниці. Ще недавно, однак, цей банк коштував більше $100 млрд.
Аналітик UBS Гленн Шорр сказав The Wall Street Journal, що Merrill має більше диверсифікований бізнес, чим Lehman, особливо з огляду на велике число приватних інвесторів, що обслуговуються, більші резерви наявних коштів.

Мер Нью-Йорка Майкл Блумберг скасував поїздку в Каліфорнію. Нью-йоркська фондова біржа підготувала надзвичайні заходи, з огляду на, що десятки фірм Уол-Стріт торгують із Lehman, у якому працює 25 000 чоловік і який був лідером на ринку секьюритизации іпотечних облігацій. На ринку свопів на дефолти по кредитах Lehman також грає одну із провідних ролей.

Є побоювання, що обвал на ринку можуть викликати також розпродажу активів банку в сфері комерційної нерухомості.
На вихідні розглядалися різні варіанти порятунку  Lehman: як можливість його продажу вроздріб, так і повне його поглинання одним з фінансових інститутів.

По одному з розглянутих варіантів, "гарну" частину бізнесу Lehman міг би купити Bank of America або Barclays.  "Погані" же активи, пов'язані з інвестиціями, що знецінилися в умовах кризи (їх у банку приблизно на суму в $85 млрд), пропонувалося виділити в окрему структуру, що колективними зусиллями банків Уол-Стріт можна було б підтримувати якийсь час на плаву. Однак деякі з банків готові були брати участь у такому пулі. Мінфін же цього разу не був готовий витрачати на порятунок банку державні гроші.

Зустрічі банкірів, офіційних осіб Мінфіну й Федерального резерву з метою виходу зі сформованої ситуації тривали всі вихідні.  У деяких з них брало участь до 100 чоловік.

Минулого тижня Lehman Brothers, що особливо сильно постраждав від фінансової кризи в США, оголосив про чистий збиток за підсумками третього фінансового кварталу, що завершився 31 серпня, у розмірі $3,9 млрд. Одночасно Lehman заявив про готовність розпродати частина активів. Однак на ринок ці оголошення не зробили великого враження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!