На будівництво доріг передбачено 20 млрд. грн.

Вівторок, 1 липня 2008, 14:17

Уряд має намір цього року залучити 20 млрд. грн. під державні гарантії на будівництво доріг першої категорії державного значення.

Про це заявила Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на селекторній нараді з губернаторами, передає "РБК-Україна" .

За словами Тимошенко, ситуація з фінансуванням будівництва доріг цього року гірша, ніж минулого.

"Цього року склалася ситуація, відповідно до якої Україна повинна повернути 1,61 млрд. грн. кредитів. В цілому, у 2008 році залучено лише 0,8 млрд. грн. кредитів під держгарантії, в той час, як минулого року ця сума склала 4,6 млрд. грн.", - відзначила вона.

Реклама:

При цьому Прем'єр-міністр заявила, що поточного року з держбюджету на дороги виділено 9,6 млрд. грн., тоді як торік ця сума складала 7,4 млрд. грн.

У той же час вона підкреслила, що Кабінет міністрів категорично не влаштовує стан автомобільних доріг, який зараз існує в Україні. "За 17 років незалежності, стан автодоріг в Україні залишає бажати кращого. І те, що автодороги потребують реформування, - це очевидно", - відзначила вона.

Крім того, вона також зауважила, що автодороги першої категорії в Україні відсутні взагалі.

На думку Тимошенко, рівень фінансування автодоріг залишається на неналежному рівні. "Якщо в Росії на один кв. км дороги витрачається 12,2 тис. дол., то в Україні всього - 5. У такому стані залишати цю ситуацію неможливо", - відзначила Прем'єр-міністр.

До того ж Тимошенко не задоволена розписом фінансових ресурсів на будівництво й ремонт автодоріг в областях. "Основні кошти на дороги виділяються в листопаді-грудні, коли вже неможливо проводити ремонтні й будівельні роботи на дорогах", - відзначила вона.

Тимошенко заявила, що має намір змінити таку практику. "Згідно із змінами до держбюджету на поточний рік, уряд має намір направити 100% транспортних зборів на перебудову доріг комунальної власності", - додала вона.

При цьому вона констатувала, що місцева влада сьогодні не має законодавчих важелів для залучення коштів держбюджету на фінансування доріг місцевого значення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: