Прогнозується експорт зерна в обсязі близько 13,5 млн тонн

Четвер, 12 червня 2008, 13:52

Українська зернова асоціація (УЗА), яка об'єднує зерноторгові компанії в Україні, вважає за можливе експорт зерна з України в новому маркетинговому році (МР, липень 2008 - червень 2009) в обсязі близько 13,5 млн тонн.

"По наших балансах, експорт пшениці може скласти 7 млн тонн, ячменя - 4 млн тонн, кукурудзи - близько 2,5 млн тонн", - сказав президент УЗА Володимир Клименко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у четвер.

Він також відзначив, що Україна в новому МР також може експортувати близько 2 млн тонн.

Що стосується експорту зерна в поточному МР, то президент УЗА повідомив, що в травні Україна поставила на зовнішні ринки близько 860 тис. тонн зерна, а в червні ще може відвантажити не більше 1 млн тонн.

Реклама:

За його словами, через зниження попиту на пшеницю у світі зернотрейдеры, що працюють в Україні, зазнають труднощів з її поставками на зовнішні ринки.

Як повідомлялося, у поточному маркетинговому році український уряд ввів обмеження експорту зерна, через які Україна в першому півріччі поточного МР практично не здійснювала зовнішні відвантаження зернових.

З 1 січня по 30 квітня Кабмін дозволив поставити на експорт 1,2 млн тонн зерна в рамках квот, пізніше скасувавши квотування на кукурудзу і збільшивши квоти на 1 млн тонн на пшеницю й на 0,5 млн тонн на ячмінь.

З 1 квітня поточного року Україна скасувала квотування експорту кукурудзи, одночасно продовживши квотування експорту пшениці, ячменя та жита до 30 квітня без зміни розмірів квот, що становлять 200 тис. тонн, 400 тис. тонн і 3 тис. тонн відповідно.

Наприкінці травня поточного року квотування було скасовано на експорт всіх зернових.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: