"Fitch" назвав Україну однією з найбільш уразливих до інфляції країн

Середа, 28 травня 2008, 18:15

"Fitch Ratings" опублікував звіт, в якому Україна займає друге місце серед країн, які найбільш вразливі до інфляції, 

Міжнародне рейтингове агентство "Fitch Ratings" опублікувало спеціальний звіт, у якому агентство попереджає про ризики для кредитоспроможності країн з економікою, що розвивається, через ріст інфляції. У цей час найбільш уразливими країнами з економікою, що розвивається, є Ямайка (1), Україна (2), Казахстан (3), Болгарія (4), Суринам (5), Латвія (6), Литва (7), Гана (8), В'єтнам (9) і Шрі-Ланка (10), - повідомляє Інтерфакс Україна з посиланням на агентство.

З 73 країн з економікою, що розвивається, які рейтингує "Fitch", найбільш уразливими виглядають Ямайка, Україна й Казахстан. Більшу частину списку найбільш уразливих суверенних емітентів займають європейські країни. Серед країн БРИК (Бразилія, Росія, Індія та Китай) найбільш уразливою є Росія.

"Основну складність для влади країн з економікою, що розвивається, скоріше представляє зростання інфляції, а не вповільнення економічного росту. Низький і стабільний рівень інфляції підтримує макроекономічну стабільність і дозволяє країнам проводити запозичення на внутрішньому ринку, замість того, щоб залучати заборгованість в іноземній валюті на міжнародних ринках капіталу. Нездатність стримувати інфляційний тиск представляє ризики для макроекономічної стабільності та середньострокових перспектив зросту. За найбільш песимістичним сценарієм інвестори втратять довіру до активів у місцевій валюті, що викличе волатильність на фінансових і валютних ринках", - відзначає Девід Райлі, голова аналітичної групи "Fitch".

Реклама:

"Багатьом, нещодавно існуючим режимам грошово-кредитної політики в країнах з економікою, що розвивається, треба буде пройти перші реальні випробування. У багатьох країнах спостерігається істотне перевищення цільових показників по інфляції, і з серпня минулого року йде зростання базової інфляції. Існує підвищений ризик росту інфляційних очікувань і, як слідство, ризик другого інфляційного витка. Цей ризик є набагато серйознішим, ніж у країнах з розвинутою економікою, де більш низький ріст забезпечить дефляційна противага високим цінам на продукти харчування та енергоносії, і де рівень довіри до центральних банок набагато вище. Тому для запобігання закріплення інфляції необхідні своєчасні заходи", - йдеться в повідомленні агентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: