Швеція встала на шляху Росії у СОТ

Понеділок, 20 серпня 2007, 16:53 -

Швеція знайшла причини не пускати Росію у Світову Організацію Торгівлі (СОТ) і має намір направити свої заперечення у Єврокомісію. Про це у понеділок повідомили представники шведського уряду.

У листі, який буде направлено міністром торгівлі Швеції Свеном Толгфорсом комісару ЄС із питань торгівлі Пітеру Мандельсону, згадується, зокрема, невідповідність розмірів установлених Росією експортних мит на пиломатеріали й целюлозу раніше прийнятим на себе зобов'язанням.

"Із точки зору Швеції це питання повинне бути вирішене до того, як ми повноцінно зможемо прийняти Росію у СОТ", - заявили представники шведської влади, зазначивши, що Швеція хотіла б вступу Росії у СОТ.

Реклама:

Раніше прем'єр-міністр Фінляндії Матті Ванханен висловлював думку, що підвищення Росією експортних мит на необроблену деревину порушує умови, узгоджені з ЄС у рамках вступу РФ у СОТ. За його словами, таке рішення Росії "шкідливо впливає на народне господарство Фінляндії, а також на співробітництво між країнами".

"Це суперечить зобов'язанням Росії умовам, які були узгоджені з ЄС у рамках вступу у СОТ", - підкреслив прем'єр Фінляндії. Тепер про свої заперечення із приводу даного питання заявила ще одна країна, що займається експортом пиломатеріалів і целюлози - Швеція.

У свою чергу прем'єр-міністр РФ Михайло Фрадков підкреслив на зустрічі з із прем’єром Фінляндії, що Росія готова продовжити переговори з Фінляндією із проблеми експортних мит на круглий ліс. При цьому Фрадков заявив, що це предмет переговорів, у яких повинні взяти участь і бізнес-структури двох країн. Черговий раунд переговорів із даної проблеми відбудеться восени 2007 року під час засідання міжурядової російсько-фінської комісії.

Тим часом, Росія сподівається завершити переговори про вступ у Світову організацію торгівлі (СОТ) до кінця поточного року. Про це глава департаменту торговельних переговорів Міністерства економічного розвитку й торгівлі Росії (МЕРТ) Максим Медведков заявив 26 липня 2007 року в Женеві, де проходили переговори російської делегації із представниками майже 40 країн-учасниць ВТО. За його словами, завершення переговорів на цей термін цілком реальна задача, передає Reuters.

До теперішнього часу Росія провела переговори майже з 60 країнами-членами СОТ й одержала їхню підтримку. Наприкінці червня 2007 року Росія уклала двосторонню угоду про завершення переговорів із Гватемалою й В'єтнамом. Поки залишається невирішеним ряд питань із Грузією. 31 травня 2007 року відбулися грузино-російські переговори про вступ РФ у СОТ завершилися безрезультатно. У Грузії виникло запитання із функціонування трьох митних пунктів на сухопутній ділянці російсько-грузинського кордону. На думку російської сторони, дане питання не відноситься до юрисдикції СОТ, а є питанням двосторонніх відносин.

Корреспондент.нет

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: