Купити квартиру нелегко, але можливо. Як накопичити на власне житло

Купити квартиру нелегко, але можливо. Як накопичити на власне житло

Субота, 26 січня 2019, 11:00 -
Що необхідно робити, щоб придбання власної домівки не перетворилося на виснажливий марафон.

Мільйони людей мріють про придбання житла, але для більшості ця мета недосяжна через відсутність капіталу. У зв'язку з цим постає закономірне питання: як накопичити на квартиру?

Це непросто, але можливо. Нижче — кілька кроків, зробивши які, можна стати власником свого житла.

Крок 1. Розраховуємо суму щомісячних відрахувань

Для будь-якої людини завжди корисно і важливо стежити за своїми витратами і доходами. Ці дані також знадобляться, якщо виникне бажання накопичувати гроші на квартиру. Щоб обчислити розмір сімейного бюджету, необхідно, як мінімум, місяць контролювати і фіксувати абсолютно всі свої заробітки і витрати.

Усі витрати потрібно розбити на групи, наприклад, "продукти харчування", "навчання", "комунальні платежі", "інше". Наприклад, ваш щомісячний дохід становить 400 дол, вашого партнера — 300 дол.

Реклама:

Часто буває ситуація, коли ви витрачаєте 300 дол на житло, 100 дол на одяг, 100 дол на платежі, а 200 дол "з'їдає" "інше". Тобто вони кудись зникають, хоча ви могли б без зайвого дискомфорту відкладати ці 200 дол.

Крок 2. Робимо накопичення максимально недоступними

Потрібно, щоб ваші заощадження накопичувалися в довгостроковій перспективі і ви не могли їх витратити. Це можливо лише тоді, коли ви зробите ці гроші якомога більш недосяжними. У цьому вам допоможе банківський депозит.

Як мінімум, це до певної міри ускладнить використання цих коштів і знизить залежність від моментів, коли хочеться щось купити. Крім того, на депозиті будуть нараховуватися додаткові відсотки доходу.

Отже, поповнюючи щомісяця депозит з капіталізацією 5% річних 200 дол, через п'ять років ви заробите 12 498 дол. Звичайно, цього недостатньо, щоб придбати повноцінну квартиру в столиці, але може вистачити на житло в передмісті. Зате ви вивільните кошти для заощаджень і через рік-два купите більшу квартиру.

Крок 3. Збільшуємо заощадження за допомогою інших інструментів

Якщо вас не влаштовують маленька квартира і низькі відсотки за депозитом, то накопичення можна збільшити іншими законними способами.

Інвестиції в цінні папери. Якби на початку 2018 року ви купили акції, що входять в індекс ПФТС, то, продавши їх в кінці того ж року, ви заробили б 80%. Тобто, вклавши 10 тис дол, ви б за рік заробили 8 тис дол.

Тут варто зробити ремарку, що кон'юнктура фондових ринків постійно змінюється, тому правильні інвестиційні рішення вам можуть допомогти ухвалити або фахівці, або вам потрібно буде вникати в ситуацію самостійно.

Крім того, можна інвестувати в іноземні акції, наприклад, Facebook, Amazon або Apple. Щоб відкрити рахунок у закордонному банку, якраз достатньо 10 тис дол. Перед цим потрібно буде знайти надійну інвестиційну компанію в Україні, щоб інвестувати в іноземні ринки капіталу.

Іноді такі послуги надають банки, тому потрібно поцікавитися, чи нема у них інструментів, які дають більш високу прибутковість.

Оформлення іпотеки. Можна купити квартиру в іпотеку. Наприклад, обрана вами квартира на вторинному ринку коштує 30 тис дол. Ви вже накопичили 12 498 дол. За умовами оформлення іпотеки вам потрібно сплатити аванс від суми кредиту: в Ощадбанку — 10-25%, у Приватбанку — 25%, у Кредобанку — 40%.

Щоб оформити іпотеку на десять років при початковому внеску 25%, потрібно заплатити 7,5 тис дол. Після цього потрібно буде щомісяця виплачувати відсотки за кредитом — близько 7,5 тис грн при ставці 14,3%.

Виходить, тих 200 дол, що ви відкладали, і вивільнених 300 дол, які ви платили за оренду, вистачить для обслуговування кредиту. Гроші, що залишилися від накопиченої суми, можна витратити на ремонт купленої в іпотеку квартири.

До слова, деякі банки беруть комісію за розрахунково-касові операції. Угоди про іпотечне кредитування слід уважно читати, особливо рядки, написані дрібним шрифтом. Через зростання курсу долара іпотеку потрібно оформляти у гривні.

Крім того, ви повинні бути впевнені у своєму джерелі доходу, тому що банк за прострочення виплат за іпотекою може подати в суд і відібрати квартиру.

Крок 4. Купівля квартири

Зібравши кошти, вам захочеться якомога швидше купити квартиру. Однак часто цієї ейфорією користуються шахраї і продають квартири у провальних проектах.

Читайте також
Як створити пасивний дохід
Як українцю купити нерухомість за кордоном
Як купити цінні папери в Україні. Інструкція для новачків

Це більшою мірою стосується об'єктів на первинному ринку нерухомості, коли ви інвестуєте на етапі будівництва.

У таких випадках при укладенні угоди ви не отримуєте права власності, а лише виступаєте інвестором.

Документи ви отримаєте після введення будинку в експлуатацію.

Якщо не будете поспішати і скрупульозно підійдете до вибору забудовника, то заробите, бо після введення будинку в експлуатацію ціна за квадратний метр може вирости на 25%.

Або ж вибирайте квартиру у зданих будинках.

Висновок

Навівши лад в особистих фінансах, набравшись терпіння і дисципліновано відкладаючи частину свого доходу, ви зможете накопичити на квартиру за цілком реальний період. Головне — навчитися витрачати гроші на найнеобхідніше. Ймовірно, буде нелегко, зате ви отримаєте власний куточок для життя.

Реклама: