Як українцю купити нерухомість за кордоном

Як українцю купити нерухомість за кордоном

П'ятниця, 16 листопада 2018, 13:30 -
Придбання квартири або будинку за кордоном може бути хорошою довгостроковою інвестицією. Як отримати бажане і не втратити гроші?

Купівля нерухомості за кордоном, на відміну від інвестицій в цінні папери або розміщення коштів на банківському депозиті, має чимало переваг.

Нерухомість більш функціональна: чи то невеликі апартаменти в Болгарії, чи то вілла в Іспанії на березі Середземного моря.

Власник може жити в купленій нерухомості, здавати її для отримання пасивного доходу, продати або використати як заставу для отримання кредиту.

Як же українцеві купити нерухомість за кордоном?

Реклама:

Крок 1. Визначити мету придбання

 

Розуміння, навіщо потрібна нерухомість за кордоном, дозволить сформувати план дій і, що важливо, бюджет. Є чотири базові причини, через які українці купують нерухомість в інших країнах.

Перша — отримання права на проживання.

Якщо українець має намір отримати громадянство однієї з європейських країн, то найкращий спосіб зробити це — купити нерухомість в одній з держав Євросоюзу.

У деяких країнах ЄС для отримання права на проживання потрібно купити нерухомість на певну суму. Наприклад, іспанське громадянство буде коштувати мінімум 500 тис євро, грецьке — 250 тис євро.

Час отримання громадянства скрізь різний. На це можуть піти роки, але є швидший варіант. Наприклад, на Кіпрі на постійне місце проживання можна переїхати, інвестувавши 300 тис євро.

Друга — вкладення грошей для їх збереження та отримання прибутку від продажу.

У багатьох країнах ЄС можна підібрати житлову нерухомість за ціною вартості житла у Києві. Купивши таку нерухомість, можна не турбуватися про різке падіння цін на неї і зберегти свої заощадження від знецінення.

Як і на українському ринку житла, за кордоном можна інвестувати і в готові будинки, і в будинки, що зводяться, отримавши після здачі об'єкта дохід в межах 25%.

Третя — створення пасивного джерела доходу.

Здаючи квартиру в оренду у європейських країнах, особливо курортних, і живучи в Україні, можна забезпечити себе нормальними доходами для життя. Це також може прискорити процес отримання іноземного паспорта: здаючи нерухомість, українець буде платити податки.

Перед придбанням нерухомості для здавання в оренду потрібно вивчити ринок, щоб розуміти, наскільки часто в цьому місці орендують квартири. До речі, деякі українці купують житло в недорогих державах Азії, наприклад, Камбоджі або В'єтнамі, і добре живуть там на гроші від здавання квартири в Україні.

Четверта — місце для відпочинку.

Цей варіант можна поєднати і з створенням постійного джерела доходу, і з отриманням дозволу на проживання з подальшим переїздом. У таких випадках намагаються вибрати країни, де є відомі курорти і гарна погода: Іспанія, Туреччина, Болгарія, Кіпр, Греція.

Крок 2. Вибір країни

 

Розуміння мети придбання нерухомості за кордоном допоможе вибрати країну. Для отримання доходу і відпочинку краще підходять держави з морськими узбережжями, де нерухомість можна вигідно здавати в оренду.

Серед популярних країн — Туреччина, Болгарія і Кіпр. У Болгарії є варіанти однокімнатних квартир вартістю від 15 тис євро. У Туреччині ціни починаються від 450 євро за кв м. На Кіпрі така нерухомість коштує в десятки разів дорожче.

Загалом потрібно орієнтуватися на бюджет 30-50 тис дол, якщо мова йде не про популярні Кіпр чи Іспанію. Там ціна на нерухомість в хорошому стані буде доходити до кількох сотень тисяч доларів.

Для отримання права на проживання в ЄС найкраще купувати нерухомість в Угорщині або Словаччині. Там ціни порівняно невисокі, а якість житла набагато краща: до забудовників висуваються жорсткі правила ЄС. Є варіанти і в інших країнах, але там нерухомість буде коштувати в рази дорожче.

Крок 3. Пошуки ріелтора і вивчення ринку

 

Купівля нерухомості за кордоном зазвичай відбувається за участю спеціальних посередників — ріелтерських агентств. Інтернет рясніє рекламними оголошеннями, де пропонують послуги з купівлі нерухомості за кордоном.

Однак шахраї є навіть у цивілізованих країнах, тому перш ніж скористатися послугами консультанта-посередника, потрібно його вивчити.

Підібравши нерухомість для придбання, необхідно вивчити нюанси, пов'язані з податками та іншими платежами, які потрібно буде вносити після укладення угоди. Наприклад, в курортних зонах може бути спеціальний податок на нерухомість, який потрібно платити незалежно від того, здається вона в оренду чи ні.

Консультант також повинен розповісти, чи є додаткові витрати при оформленні договору купівлі-продажу, які податки і коли потрібно платити, чи є спеціальні умови для іноземців, як можна буде використовувати нерухомість і чи потрібне схвалення сусідів на придбання житла.

Не слід підписувати документи до з'ясування їх змісту. Для цього краще найняти юриста, який знає місцеву мову.

Крок 4. Укладення угоди і переказ грошей

 

У кожній країні існують свої правила оформлення угод. Ознайомити з ними повинен ріелтор перед підписанням договору. Однак є один загальний момент для країн ЄС: оплату потрібно проводити в безготівковій формі.

У Німеччині для проведення угоди купівлі-продажу нерухомості використовується спеціальний рахунок. Гроші з нього може вивести лише нотаріус, який оформляє договір. Зазвичай це відбувається так: покупець зараховує на цей рахунок гроші, сторони підписують договір, після цього відповідальна особа переказує кошти на рахунок продавця. У підсумку, угода безпечна для обоох сторін.

Читайте також
Як продати готовий бізнес
Як купити цінні папери в Україні. Інструкція для новачків
Ринок житла: чи буде обвал

Щоб продавець отримав гроші, їх спочатку потрібно вивести з України.

Згідно з правилами НБУ, українець може переказати на рахунок іноземного банку 50 тис дол на рік. Для цього необхідно отримати електронну ліцензію.

Зробити це можна, звернувшись в один з українських банків.

Для цього доведеться відкрити валютний рахунок, написати заяву на отримання e-ліцензії, надати документи про доходи.

Е-ліцензію можна використати тільки один раз, і кошти необхідно переказати в день її отримання.

До слова, з 2019 року, згідно з новим законом "Про валюту", е-ліцензії будуть скасовані. Замість них буде діяти система лімітів.

Однак 50 тис дол може не вистачити для придбання нерухомості. Вихід є: через кордон України людина може вільно перевезти 10 тис євро. Якщо нема заборони на ввезення такої суми в країну, де купується нерухомість, і на підписання угоди поїдуть три члени сім'ї, вийде 80 тис євро.

З собою потрібно мати доказ, що гроші зняті з банківського рахунку. Слід також врахувати, що за кордоном можуть з'явитися додаткові витрати, пов'язані з комісіями і податками, а це близько 5-10% від суми угоди.

Прибувши в іншу державу, готівку потрібно покласти на банківський рахунок. Під час зарахування коштів українця як нерезидента попросять надати підтвердження легальності походження грошей.

Реклама: