"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вийти з крипти з "плюсом". Що заробила ЕП, витративши 17 000 гривень на віртуальну валюту у 2018 році

Вийти з крипти з "плюсом". Що заробила ЕП, витративши 17 000 гривень на віртуальну валюту у 2018 році

Чому зростає віртуальна валюта та скільки ЕП заробила на цьому, чи важко вивести прибуток, отриманий від продажу криптовалюти, та з якими складнощами доведеться зіткнутися? Продовження дворічного експерименту ЕП.
Четвер, 12 листопада 2020, 13:15 -
колаж андрія калістратенка

Два роки тому весь світ спостерігав за тим, як розбиваються надії на легкий заробіток. Тоді, у 2018 році, з пікових значень 2017 року курс криптовалюти Bitcoin обвалився більш ніж у п'ять разів.

Для когось це обернулося втратою заощаджень, для когось – крахом бізнесу, побудованого на криптовалюті.

Під час обвалу редакція ЕП для експерименту придбала криптовалюту – Bitcoin, Litecoin та Ethereum. Витрати сумарно становили 17 тис грн.

Майже два роки експериментальний портфель з криптовалют коштував менше, ніж у нього було інвестовано. Проте з початку 2020 року Bitcoin подорожчав більш ніж удвічі, і редакція ЕП скористалася моментом, щоб продати криптовалюту.

Реклама:

Чи важко було вивести прибуток, з якими складнощами можна зіткнутися при виведенні, якими є втрати на комісійних зборах та чи вигідно було ЕП купувати криптовалюту?

Як змінилася ціна на біткоїн з березня 2018 року

 
джерело: coindesk.com

Чому зросла вартість Bitcoin

З початку 2020 року Bitcoin подорожчав більш ніж удвічі – з 7,3 тис дол до 15,6 тис дол. Найбільш стрімко курс головної криптовалюти почав зростати на початку осені. З вересня до листопада він підвищився на 55% і коливається в межах 15,3-15,6 тис дол за одну віртуальну монету.

У грудні 2017 року один Bitcoin купували за 19,9 тис дол. Це був історичний максимум.

Про те, що курс Bitcoin може почати суттєво зростати, криптовалютні аналітики почали говорити ще навесні. 11 травня в мережі Blockchain відбувся третій за всю історію так званий халвінг Bitcoin (від англ. halving – "вполовинення"). Це зменшення удвічі винагороди майнерам за додавання ними нового блоку в Blockchain.

На практиці зменшення винагороди означає зменшення в два рази темпів видобутку криптовалюти. Зараз видобуто 18,5 млн Bitcoin з 21 млн можливих. Тобто чим повільніше видобувають нові віртуальні монети, тим більшу цінність здобувають ті, що перебувають в обігу.

На підвищення вартості Bitcoin також вплинули прогнози щодо політичної та економічної нестабільності у 2020-2021 роках на фоні пандемії коронавірусу. Це і від'ємні ставки дохідності за борговими інструментами багатьох розвинених країн світу, зростання світового боргу, уповільнення виробництва.

Крім того, одна з найбільших платіжних систем у світі – Paypal – офіційно повідомила своїм інвесторам, що надасть користувачам можливість купувати та продавати Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash та Litecoin, а також дозволить зберігати їх на вбудованому гаманці.

Система не планує брати комісію за купівлю чи продаж криптовалют, а їх зберігання буде безкоштовним до 31 грудня 2020 року.

У 2021 році в додатку PayPal з'явиться можливість платити криптовалютою у 26 мільйонах торгових точок. Магазини будуть приймати віртуальну валюту не напряму, а після конвертації в долари. Це стало можливим завдяки отриманню системою спеціальної ліцензії від Управління фінансовими послугами штату Нью-Йорк.

Як ЕП купувала "крипту" два роки тому

На початку 2018 року, після стрімкого зростання в попередній рік, тема криптовалют була однією з найбільш обговорюваних. У тому числі до неї була прикута увага світових ЗМІ.

Після тривалої негативної динаміки перших "відкатів" ЕП також наважилася інвестувати у "крипту". Суто для експерименту, щоб продемонструвати, чи складно її купувати та чи ризиковано нею торгувати, і щоб розповісти про цей досвід.

Редакція виділила на експеримент 17 тис грн. На 13,9 тис грн було придбано Bitcoin, на 1,5 тис грн – Litecoin і на 2,6 тис грн – Ethereum.

ЕП придбала 0,0453 Bitcoin за курсом близько 11,5 тис дол. При курсі долара 27,1 грн витрати становили близько 512 дол. З моменту купівлі редакція провела кілька операцій купівлі-продажу криптовалюти і через супутні комісійні платежі кількість криптовалюти зменшилася до 0,0416.

Bitcoin купувався трьома різними способами, щоб оцінити зручність і переваги кожного: через онлайновий обмінний пункт, криптомат і чат-бот. Цей досвід ЕП описала в окремій статті.

Після купівлі курс криптовалют почав знижуватися і ЕП вирішила почекати наступного зростання.

На початку листопада 2020 року курс Bitcoin зріс до 15,5 тис дол, отже, вартість редакційних 0,0416 зросла з 512 дол до 635 дол. Новий курс дозволяв ЕП "вийти" в гривню з незначним плюсом.

Обмін проходив добре до певного моменту...

Купувати і продавати криптовалюту можна за допомогою онлайнових обмінних пунктів і чат-ботів у месенджері Telegram, наприклад, BTC banker, BitcoinPriceAnalyticsBot, RocketCoin, SimpleCryptoBrokerBot, TracktxBot.

Перевага онлайнових обмінних пунктів – у більш вигідних курсах обміну та широкому спектрі обмінних пар. Тобто в одному обміннику можна обміняти Bitcoin на іншу криптовалюту або на реальні гроші з виплатою на банківський рахунок, будь-яку картку Visa чи Mastercard, електронний гаманець Qiwi або Perfect Money.

Головний недолік онлайнових обмінних пунктів у тому, що всі операції відбуваються винятково на довірі. Тобто клієнт повністю довіряє свої гроші і криптовалюту анонімним керівникам віртуальних обмінних пунктів.

Натомість чат-боти беруть вищу комісію за кожну операцію обміну, але виступають гарантом безпеки угоди: обмін відбувається лише після того, як чат-бот отримує гроші від покупця і криптовалюту – від продавця.

Зберігати Bitcoin і взагалі криптовалюту можна або на гаманці, який можна завантажити з офіційного сайту розробника віртуальної валюти, або на гаманці сторонніх розробників.

Проблема гаманця розробників Bitcoin полягає в тому, що його розмір – понад 250 Гб, які потрібно скачувати не один тиждень. До гаманців сторонніх розробників має бути довіра: чи не зникнуть розробники разом з криптовалютою.

Два роки тому ЕП відмовилася від скачування Bitcoin-гаманця через надто великий обсяг і надто довгий процес завантаження. Придбану криптовалюту редакція зберігала на сервісі blockchain.com.

 
натиснути для збільшення

Для продажу всіх наявних Bitcoin був обраний обмінник netex24.net. Саме через нього два роки тому купувалися Bitcoin і Ethereum. Далі була обрана пара Bitcoin-"Приват24", введені на обмін всі наявні Bitcoin, номер картки Приватбанку, номер телефону, адреса електронної пошти.

Однак під час спроби зробити переказ Bitcoin на рахунок обмінника виявилося, що користувачу потрібно сплатити комісію. Якщо знімати всю наявну криптовалюту, то комісію не буде з чого списувати і транзакція не відбудеться.

Доводиться скасовувати заявку і створювати нову. У ній уже вказана сума з урахуванням комісії за переказ. Лише після цього відбувається переказ Bitcoin в еквіваленті 633 дол.

 
натиснути для збільшення

Залишається чекати на переказ коштів на картку Приватбанку. Операція обміну відбувається з анонімним контрагентом.

 
натиснути для збільшення

Заявка на обмін скасована, нема ні гривень, ні Bitcoin

На обробку обміну netex24.net відводить до 30 хвилин. У даному випадку через 30 хвилин заявка на обмін була скасована. На картку Приватбанку гроші не прийшли, але при цьому Bitcoin на гаманець не повернулися. Сервіс повідомив, що обмін скасований, і запропонував звернутися до служби підтримки.

натиснути для збільшення
натиснути для збільшення
 
натиснути для збільшення

Передчуття недобрі. Доводиться реєструватися в центрі підтримки обмінника і створювати повідомлення про те, що гроші з обміну не прийшли, а сам обмін скасований.

Відповідь приходить за кілька хвилин. Статус "скасовано" змінюється на "обробка".

Через три хвилини 17 673 грн зараховуються на картку Приватбанку. При цьому останній утримує 88 грн комісії за зарахування грошей. Чистими на картку надійшло 17 585 грн.

 

Отже, через скасування першої операції процедура обміну зайняла 47 хвилин. Затримка виникла через те, що в першій заявці на обмін не була врахована комісія Bitcoin-гаманця за переказ криптовалюти. Для порівняння: у 2018 році процедура обміну тривала 8-15 хвилин.

Що заробила ЕП на купівлі-продажу криптовалюти: підсумки кампанії 

У 2018 році редакція ЕП витратила на купівлю криптовалюти 17 тис грн. Після продажу Bitcoin редакція отримала 17 585 грн.

При цьому ще залишилося 0,2277 Litecoin і 0,1031 Ethereum на загальну суму 1,5 тис грн. Два роки тому на купівлю цього обсягу Litecoin і Ethereum ЕП витратила 4,1 тис грн. Тобто через значне просідання курсу другорядних криптовалют редакція втратила 2,6 тис грн.

Отриманий досвід свідчить, що неспеціалістам у сфері криптовалют варто купувати лише "якірну" криптовалюту – Bitcoin. Ризик втратити гроші на курсі альтернатив Bitcoin значно вищий, тому для роботи з ними треба глибоко занурюватися в нюанси курсоутворення.

 

Чи не поспішила ЕП з продажем біткоїнів, враховуючи зростаючий тренд курсу криптовалюти?

Ухвалюючи рішення про продаж, редакція передусім прагнула зафіксувати хоч і невеликий, але прибуток на фоні значних втрат на курсі Litecoin і Ethereum. Крім того, за короткий час курс Bitcoin наблизився до історичного максимуму і ризик зворотної динаміки оцінювався як високий.

Що ще можна було зробити з цими грошима? Для порівняння: якби редакція на початку 2018 року поклала на депозит 17 тис грн в українському банку під 12% річних, то за цей час чистий прибуток становив би приблизно 5 тис грн.

Утім, треба також зважати на те, що редакція обрала не найкращий час для купівлі криптовалюти і могла це зробити пізніше, коли Bitcoin значно просів, а також на те, що гривня в цей час була відносно стабільною.

Що буде з курсом Bitcoin?

Минулого тижня аналітик і трейдер Михаель ван де Поппе спрогнозував, що Bitcoin подолає історичний максимум вартості, 20 тис дол, у першому кварталі 2021 року. Експерт попередив, що в найближчий час це не відбудеться, оскільки криптовалюта буде схильна до корекції.

Зі свого боку відомий інвестор Білл Міллер заявив CNBC, що Bitcoin стає сильнішим з кожним днем. За його словами, криптовалюта була найкращим класом активів за останній рік.

"Історія Bitcoin дуже проста, це попит і пропозиція. Пропозиція Bitcoin зростає приблизно на 2,5% на рік, а попит зростає швидше, оскільки у Bitcoin фіксована кількість. Думаю, ризики зниження курсу Bitcoin набагато нижчі, ніж будь-коли раніше", – вважає Міллер.

Аналітики з групи глобальних ринкових стратегій американського фінансового холдингу J.P. Morgan прогнозують "подвоєння або потроєння" ціни на криптовалюту, якщо поточні тенденції збережуться.

Прогноз, опублікований у дослідницькій записці, став неочікуваним, враховуючи колишній скептицизм банку щодо Bitcoin. Генеральний директор банку Джеймі Дімон у 2017 році назвав Bitcoin "шахрайством" і заявив, що звільнить будь-кого, хто торгує ним.

Між тим, курси найбільш відомих альтернатив Bitcoin – Ethereum і Litecoin – зростають набагато повільніше, ніж курс Bitcoin. Нинішні курси Ethereum і Litecoin в рази нижчі, ніж два роки тому і поки що відсутні вагомі підстави для їх суттєвого зростання.

Від редакції ЕП

Ця стаття не є керівництвом до дії з купівлі криптовалюти.

Під час купівлі, зберігання, торгівлі, продажу криптовалюти існує високий ризик безповоротно втратити всі гроші або їх еквівалент у криптовалюті.

Усі дії з криптовалютою ви робите на свій страх і ризик. Для операцій з криптовалютою використовуйте тільки ту суму, яку готові втратити.

Усі посилання і назви інтернет-сервісів у статті не є рекламою. Зазначені в тексті інтернет-сервіси обрані автором ситуативно і не є вичерпними.

Реклама: