Одинадцять причин вимкнути смартфон

Одинадцять причин вимкнути смартфон

П'ятниця, 6 липня 2018, 14:00 -
Shutterstock
Багато людей сприймають смартфон як частину себе. Це розлад, з яким треба боротися. Як це зробити?

У 21 столітті складно уявити життя без смартфона. Він допомагає підтримувати зв'язок з родиною і друзями, підказує, де найближчий стоматолог, допомагає не заблукати і знайомить з майбутнім чоловіком. Однак у бочці меду є ложка дьогтю.

Все частіше в інтернеті з'являються історії про людей, які вирішили тимчасово відмовитися від гаджетів та соцмереж і влаштувати собі "інформаційний "детокс".

Компанії-виробники девайсів підтримують ці тенденції.

Apple додала в операційну систему функції, які допоможуть зменшити використання гаджетів. За словами розробників, набір інструментів Digital Health дозволяє контролювати час, проведений за пристроєм та окремими додатками.

Реклама:

Нова операційна система Android також показує, скільки часу користувач витратив на використання того чи іншого додатка, скільки разів за день розблокував смартфон, скільки отримав повідомлень.

Функція App Timer дозволяє встановити ліміт часу на використання кожної програми. Функція Wind Down вимикає повідомлення. Опція Night Light вмикає чорно-білий режим дисплея, який нагадує, що пора спати. Функція Shush переводить смартфон в режим "не турбувати", коли користувач його перевертає.

Чому це відбувається?

Вплив на здоров'я

Більшість людей сприймають смартфон як частину себе. Щоб поставити таким людям "діагноз", придумали термін номофобія (від англ. No mobile phone) — страх залишитися без свого смартфона.

За даними The Atlantic, сучасні підлітки, так звані міленіали і покоління Z, менше спілкуються, менше проводять часу в компаніях і навіть менше сплять. Усе це — через наявність у їх житті смартфонів.

 

З дорослими теж не все добре. Вранці вони насамперед перевіряють пошту, а у відпустці їх хвилює наявність Wi-Fi в номері готелю. Згідно з дослідженнями, постійне використання смартфона може негативно позначитися на здоров'ї.

Вага. Люди стали більш ледачими ще з появою комп'ютерів. Коли ж "комп'ютер" опинився в кишені, все значно погіршилося.

Не потрібно йти в магазин — можна замовити доставку продуктів. Не обов'язково заходити до колеги в сусідній кабінет — можна написати в месенджер. Раніше для цього доводилося рухатися. Зараз фізична активність зводиться до того, щоб доїхати на роботу і з роботи, що часто призводить до ожиріння.

Спина. Причиною болю в спині, яку часто не здатні визначити лікарі, може бути смартфон. Постійно опускаючи голову, щоб подивитися на телефон, людина збільшує навантаження на спину. Також погіршується постачання крові до мозку, що призводить до головного болю і підвищеної стомлюваності.

Зір. Якщо комп'ютер негативно впливає на зір, то смартфон — ще більший ворог зору. Приклад — спроба розгледіти дрібний шрифт у напівтемному вагоні метро. Читати із смартфона офтальмологи не рекомендують.

Слух. Навушники не завжди забезпечують щільний контакт з вухом, і людям доводиться збільшувати гучність. Це призводить до індукованої втрати слуху — процесу, коли складно розібрати мову, особливо при наявності фонового шуму.

Сон. Світло екрана, від якого неможливо відірватися перед сном, негативно позначається на відпочинку. Світло змушує мозок думати, що ще день, і виробляти мелатонін. Це призводить до безсоння і тривожного сну. З 1991 року по 2015 рік кількість підлітків, які не досипають, зросла на 57%.

 

Нестача сну може стати причиною ожиріння, підвищеного тиску і депресії.

Не тільки здоров'я

Відносини. Романтичні і дружні стосунки можуть постраждати через гаджети. Доведено, що люди гірше концентруються на бесіді, якщо поруч лежить смартфон. Це може призвести до непорозуміння і конфліктів.

В останні роки підлітки стали рідше ходити на побачення. Навіщо витрачати час і кудись іти, якщо можна поспілкуватися по телефону?

 

Стрес. Повідомлення, звуки і вібрація смартфона підвищують рівень стресу.

Люди бояться пропустити важливі дзвінки або смс і постійно здригаються від вібрації. Оксфордський словник навіть ввів термін Fomo (від англ. Fear of missing out), який означає страх втратити інформацію. Люди, які страждають цим розладом, "живуть" у мережі, боячись пропустити щось важливе.

До слова, 89% американських студентів відчувають "фантомні" вібрації, а 86% американців постійно перевіряють пошту і соціальні мережі.

Депресія. Використання смартфона для перевірки соцмереж може призвести до депресії. Небезпечні і самі соціальні мережі: люди бачать створені іншими людьми ілюзії, створюють кращу копію себе і починають у неї вірити.

Вийшовши з мережі, людина бачить невідповідність реального і віртуального світів, що призводить до закономірного рішення проводити у мережі більше часу. Зростає число підлітків, які відчувають себе покинутими і самотніми.

 

Пам'ять. Замість виконання розумових процесів люди передають їх цифровому помічнику. У підсумку, якщо раніше людина знала номери телефонів близьких і друзів напам'ять, могла продекламувати кілька віршів і назвати основні дати історії, то зараз в цьому нема необхідності.

Учені вважають, що водії, які користувалися навігатором, гірше запам'ятовували поїздки і не могли їх повторити без допомоги гаджетів. Люди, які знімали в музеях, пам'ятали менше, ніж ті, які не робили фото.

Рівень IQ. Негативно впливає смартфон і на інтелект. Ті, хто постійно стежать за повідомленнями і дзвінками, показали зниження рівня IQ на десять балів, що удвічі перевищує наслідки вживання марихуани.

Аварії. Збільшення кількості смартфонів призвело до збільшення частоти їх використання і, відповідно, до зростання числа аварій на дорогах. Раніше аварії траплялися через те, що водії говорили по телефону. Зараз вони просто на нього відволікаються, бо не вимикають сповіщення.

Це стосується і пішоходів, які дивляться на смартфон, а не навкруги.

Як себе врятувати

Визначити ступінь проблеми. Проаналізувати кількість часу, яка приділяється смартфону. Це можна зробити за допомогою опцій операційних систем Android або iOS 12. Остання вийде у вересні 2018 року.

Якщо смартфон не підтримує Android P, а нову операційну систему Apple чекати не хочеться, є низка додатків. Checky покаже, скільки разів за день людина розблокувала телефон, а BreakFree підрахує час роботи з тим чи іншим додатком. Програми підходять і для Apple, і для Android.

Поміняти розумний телефон на "нерозумний". Можливо, Nokia 1100, яка лежить у шафі з 2007 року, чекала саме цієї нагоди.

Кумедно, але тенденція переходу на "нерозумні" телефони з'явилася у Кремнієвій долині. Творці додатків, які спричиняють звикання, використовують звичайні телефони, щоб не відволікатися від роботи.

Зробити розумний телефон "дурнішим". Перейти на старий телефон зможуть не всі. Не дуже зручно носити ще й камеру, калькулятор, плеєр, блокнот і паперову карту, які раніше "поміщалися" в телефоні. Бракує сил, щоб відмовитися від цього дива техніки? Тоді можна урізати його функціонал.

Читайте також
Як смартфон стежить за вами

Для початку — відключити повідомлення.

Буде трохи сумно дивитися на екран і бачити тільки час, але згодом це пройде.

Також варто поставити часові рамки для перевірки пошти, наприклад, раз на 30 хвилин. Потім можна збільшувати цей проміжок до 45 хвилин, до години і більше.

Крім того, можна вмикати режим "політ" або вимикати Wi-Fi під час обіду, тренування та їзди за кермом. Це допоможе не відволікатися на менш значущі речі, які спробує підсунути смартфон.

Варто переглянути список програм і видалити непотрібні. З корисними додатками теж можна боротися, але для цього доведеться встановити програму. Вона дозволить задати список програм і сайтів, які потрібно блокувати на деякий час.

Смартфон створений не для того, щоб псувати зір або погіршувати розумові здібності. Це просто інструмент, і кожен сам вибирає, як його використовувати. Іноді правильний вибір — відкласти телефон і просто поспілкуватися.

Реклама: