Кінець майнінгу. Як обвал криптовалют повернув світу відеокарти

Кінець майнінгу. Як обвал криптовалют повернув світу відеокарти

Як розкручувалася спіраль попиту на відеокарти та чи повернуться ціни на них до нормального рівня?
Середа, 5 жовтня 2022, 14:30 -
getty images

Люди ніколи не вкладали стільки грошей у криптовалюти, як в останні два роки. Ажіотаж у медіа, низькі ставки за позиками та велика кількість спекулянтів розкрутили ціни на віртуальні валюти до небачених висот.

В один момент ситуація стала нагадувати золоту лихоманку. Інвестори купували "крипту" на мільярди доларів, а майнери з усього світу ходили по магазинах та скуповували відеокарти, щоб добувати криптовалюту.

Геймери та дизайнери залишилися без графічних процесорів, бо потрібне їм обладнання миттєво викуповували для майнінгу цифрових монет.

Проте свято на криптобіржах завершується. Вартість Bitcoin з початку 2022 року впала на 58%, а у світі почалася дискусія про регулювання криптовалют. На додачу значно зросли рахунки за електрику, яка потрібна для видобутку.

Реклама:

Майнерам стало важко конкурувати між собою і вони почали продавати відеокарти. Аномальне падіння цін на графічні процесори відчутне навіть в Україні.

Як розкручувалася спіраль попиту на відеокарти та чи повернуться ціни до нормального рівня?

Чому виник дефіцит відеокарт

У 2010 році криптовалюти мало хто сприймав серйозно. Проте були люди, які називали "крипту" новим золотом. Для її видобування потрібно було мати потужний комп’ютер.

Процес видобутку криптовалюти зветься майнінгом: комп’ютер обчислює складні алгоритми і в нагороду отримує певну кількість криптовалюти, яку можна продати.

Найчастіше для майнінгу використовують найпотужніші відеокарти, призначені для обробки великих масивів даних. Вони споживають менше енергії і зручніші для оптимізації їх роботи на так званих криптофермах.

Попит на альтернативні платіжні системи у світі значний, особливо якщо вони не підконтрольні державі. Ідея цифрової валюти завжди була популярна, тому курс Bitcoin постійно зростав.

З часом з’явилися інші криптовалюти, так звані альткоїни: Tether, Ethereum, Litecoin. Кожна з них має технічні особливості та курс.

Якщо порівнювати криптовалюту з дорогоцінним металом, то у 2020 році сталася золота лихоманка. Що її спричинило?

Під час пандемії Федеральна резервна система США знизила ключову ставку за позиками до 0-0,25% річних, аби втримати економіку від обвалу. Фінансові ринки швидко наповнила велика кількість "дешевих" грошей.

Інвестори та звичайні люди отримали багато коштів і почали вкладати їх у фондовий ринок, щоб заробити ще більше.

Особливо привабливими виглядали активи, дотичні до технологій, бо вони мали перспективи зростання. Серед них для інвестування часто обирали криптовалюти.

Завдяки зменшенню ставок за кредитами трейдери активно користувалися кредитним плечем для інвестування, ще більше роздуваючи бульбашку на криптобіржах.

До цієї хвилі почали долучатися великі фонди, які прагнули купити криптовалюту, аби потім продати її дорожче.

Із січня 2020 року по січень 2022 року ціна Bitcoin зросла із 7,3 тис дол до 41,6 тис дол, а на піку, у листопаді 2021 року, перевищила 64 тис дол. Завдяки цьому західні медіа назвали Bitcoin "найкращим активом за останнє десятиліття".

Середня річна дохідність Bitcoin становила 230%, що вдесятеро вище, ніж інвестиції в індекс Nasdaq 100, який формує сотня американських технологічних компаній. Капіталізація Bitcoin на піку сягнула 1,2 трлн дол – більше, ніж у Tesla.

 

Слідом за Bitcoin потягнулися вгору ціни на інші криптовалюти. Деякі з них великі інвестори використовують для відвертих спекуляцій, піднімаючи штучний ажіотаж.

Яскравий приклад – криптовалюта-мем Dogecoin, яка стала популярною завдяки флеш-мобам у соцмережах і твітам Ілона Маска.

Крім трейдерів, на зростанні курсу криптовалют заробляють майнери. Чим вище піднімається ціна на віртуальні валюти, тим більше вони купують обладнання для їх видобутку, бо це вигідна інвестиція.

Майнери з усього світу купували відеокарти та розширювали свої криптоферми.

Кількість задіяних потужностей для видобутку криптовалют вимірюється через хешрейт (сумарна потужність комп’ютерів, залучених до майнінгу). Так от: хешрейт Bitcoin з 2020 року по 2022 рік зріс удвічі.

 

Попит на відеокарти також формували спекулянти. Вони скуповували обладнання, щойно товар з’являвся в магазинах, а потім продавали його майнерам у кілька разів дорожче.

Майнери купували відеокарти за будь-яку ціну, адже вони все одно отримували надприбутки.

Тимчасом геймери та графічні дизайнери, для яких і створювалися відеокарти, не могли їх придбати. Їм залишалося купувати старі моделі, ціни на які теж поступово зростали.

Заповнити дефіцит було неможливо через надто високий попит.

Відеокарти випускає багато компаній, але графічні процесори для них роблять лише дві: Nvidia та AMD. Їх потужностей не вистачало для випуску додаткових процесорів, особливо враховуючи світовий дефіцит мікрочипів.

Разом з розширенням потужності криптоферм зросла кількість електроенергії, яку споживають майнери.

У Кембриджському університеті підрахували, що лише майнери Bitcoin щороку споживають 120 терават-годин або 0,55% світового виробництва. Це річний обсяг споживання електрики в Україні в мирний час.

Дефіцит відеокарт торкнувся й України. Завдяки дешевій електриці тут активно працюють майнери, часто – незаконно. Нелегальні майнінгові ферми знаходили на Южноукраїнській АЕС, у "Вінницяобленерго" та в "Укрзалізниці".

 
Нелегальна криптоферма у Вінниці

Ринок відеокарт стабілізується

У 2022 році світова економіка почала гальмувати, а центральні банки розвинених країн – підвищувати облікові ставки. Інвестори відреагували на це розпродажем ризикових активів.

Криптовалюти купують здебільшого для перепродажу за вищою ціною, а не для використання за призначенням. Їх подальше зростання опинилося під питанням, тому інвестори почали зменшувати їх частку у власних портфелях.

Розпродаж спровокував падіння курсу криптовалют. Ба більше, активи в "крипті" через їх спекулятивний характер чутливі до інформаційних подразників, а їх з 2021 року було чимало.

Уряди передових країн почали робити кроки для регулювання криптовалют. У Китаї, де було найбільше майнінгових ферм, заборонили операції з криптовалютами. Дискусія про регулювання криптоактивів триває в Сполучених Штатах.

 

Паралельно у світі почалося обговорення неекологічності майнінгу.

Так, в одному з досліджень шкоду для клімату від видобутку Bitcoin порівнюють з переробкою нафти. Негативний інформаційний фон вбиває попит і ставить під сумнів майбутнє майнінгових ферм. Галузь затиснута з трьох боків.

По-перше, криптовалюти дешевшають. З початку року курс Bitcoin упав на 58%.

По-друге, у світі зростають рахунки за електроенергію, на яку припадають 90% витрат майнерів.

У США виробляють 37,8% Bitcoin, а ціна на електрику в окремих регіонах зросла на 70%. Журнал Wired писав, що в деяких країнах собівартість видобутку одного Bitcoin сягає 25 тис дол, тоді як його ринкова ціна – 20 тис дол.

По-третє, рік тому на хвилі високих цін майнери задіяли рекордно велику кількість обладнання для видобутку криптовалют.

Чим більше комп'ютерів задіяно, тим менше монет отримує кожна ферма, що зменшує їх прибутковість. Це особливість роботи блокчейну, яка існує для стримування емісії.

Останнім акордом стало недавнє оновлення криптовалюти Ethereum, яка є другою за капіталізацією після Bitcoin.

Після змін, які відбулися в архітектурі цієї валюти, відеокарти стали непотрібними для її майнінгу. Випуск нових монет тепер відбуватиметься за іншою системою, без вирішення комп’ютерами складних алгоритмів.

Після загального падіння "крипти" частина майнерів припинила купівлю відеокарт, а інша – почала розпродаж обладнання. Попит на відеокарти охолов, а на вторинному ринку з’явилося багато відеокарт останнього покоління.

Ціна графічних процесорів почала стрімко падати. Дослідження Jon Peddie Research свідчить, що середня світова ціна на відеокарти в другому кварталі впала вдвічі порівняно з 2021 роком.

Як змінилися ціни на відеокарти в Україні

Падіння цін на глобальному ринку відчутне навіть в Україні – попри ослаблення гривні.

Передусім це стосується графічних процесорів останнього покоління. Їх кінцева вартість залежить від виробника та популярності моделі серед майнерів, але тенденція однакова для всіх.

За даними сайту Hotline, який відстежує ціни в українських магазинах, середня вартість відеокарти MSI GeForce RTX 3080 Ti з початку 2022 року впала на 37%, ASUS TUF-RX6800XT – на 26%. Найпотужніша модель на ринку, RTX 3090 Ti, подешевшала із 107 тис грн до 70 тис грн.

 

Подешевшання торкнулося й старих популярних моделей. Середня ціна на GeForce GTX 1060 з початку 2022 року впала на 44%, GTX 1650 – на 39%, RTX 2060 – на 33%.

Якщо не буде значних змін у курсах валют, то ціни на відеокарти можуть продовжити падіння.

По-перше, невдовзі вийде нове покоління графічних процесорів. Президент Nvidia Дженсен Хуанг попередив, що нові моделі будуть дорогими, однак їх вихід на ринок може послабити ціни на процесори попередніх поколінь.

По-друге, світовий дефіцит мікрочипів поступово знижується. Ситуація в ланцюгах постачань може стабілізуватися у 2023 році, чому сприяє загальне падіння попиту на техніку.

По-третє, ніхто не знає, яким буде остаточне падіння криптовалют до кінця 2022 року. Центральні банки налаштовані далі підвищувати облікові ставки.

Майнерам від цього може стати ще гірше. Це змусить їх продавати обладнання, а продавати їм є що – зараз для видобутку Bitcoin задіяна історично найбільша кількість обладнання.

Відеокарти доступні і на вторинному ринку, де ціна може бути нижчою. Щоправда, покупцям доведеться ретельно їх перевіряти, адже процесори на майнінг-фермах працюють 24/7 і деякі з них можуть мати пошкодження.

Реклама: