Арбузов перший "копнув" Азарова

Арбузов перший "копнув" Азарова

Четвер, 2 червня 2011, 19:04 -
Скоріш за все, скоро країна побачить нового голову уряду. За прогнозами, це має бути Сергій Тігіпко. Однак ніщо не заважає з'явитися на цій посаді таким несподіваним людям, як Віктор Ющенко, Петро Порошенко чи навіть Михайло Бродський.

Потрібно зовсім глузду відбитися, щоб сприймати серйозно сьогоднішній лист глави НБУ Сергія Арбузова на ім'я прем'єра Миколи Азарова.

У будь-якому разі, мета документу - аж ніяк не висловити тривогу з приводу інфляції. Арбузов першим вступив у гру "хто копне вмираючого лева". По суті, лист Арбузова - дурість повна. Причин так говорити кілька.

По-перше, реалістичним прогноз інфляції називали і глава Ради НБУ Петро Порошенко, і керівник групи радників Валерій Литвицький.

Вони обидва ґрунтуються на одних і тих же аналітичних викладках Генерального економічного департаменту Нацбанку. Навіть якщо вони бачили, що прогноз не може бути виконаний, ніхто не змушував представників НБУ говорити те, що вони сказали. Виходить, погано прогнозували?

Реклама:

По-друге, цікаво, хто в цій країні вірить, що МВФ може припинити співпрацю з Україною через інфляцію?

Справді, відносини з фондом зіпсувалися через те, що замість зустрічі з МВФ Микола Азаров полетів до Китаю. Але це навіть не його вина, а рішення Віктора Януковича.

Після того серед претензій фонду жодного разу не звучало слово "інфляція". МВФ погрожував призупинити фінансування, якщо Україна не проведе пенсійну реформу і не розбереться з держбанками.

Джерело "Економічної правди" в НБУ підтвердило, що регулятор продовжує співпрацювати з МВФ і розраховує на третій та четвертий транші цього року. В Нацбанку також обурені тим, що не зважаючи на те, що вони виконують вимоги МВФ, їх не виконує уряд.

Джерело також відзначило, що третій транш мав відійти на поповнення золотовалютних резервів, а четвертий - вже на потреби Кабміну.

Значить, лист з'явився з абсолютно іншою метою. Швидше за все, для того, аби створити черговий привід для звільнення Азарова.

Перший створив особисто президент. Янукович кілька разів публічно звинуватив прем'єра у зриві реформи ЖКГ. Аргумент теж не дуже сильний з огляду на зроблені раніше заяви про великі успіхи у цій сфері. Однак важливим є не правильність звинувачень на адресу прем'єра, а те, що їх стало так багато.

У травні Янукович заявив, що вважає незадовільними темпи реформ в освіті, охороні здоров'я і комунальному господарстві. Крім того, він звільнив міністра охорони здоров'я Іллю Ємця та пригрозив міністру фінансів Федору Ярошенку.

Згодом глава держави зажадав від прем'єра звіту та доручив уряду зробити жорсткі висновки стосовно посадовців, які зволікають з вирішенням питання щодо тарифів на житлово-комунальні послуги.

Через кілька днів виявилося, що зволікає власне Азаров. Дійшло до прямої погрози. А на початку червня Янукович продовжив звільнення.

Нещодавно джерело "ЕП" в Адміністрації президента розповіло, що цього тижня затверджена особа нового прем'єра. Звісно, за останній рік такі новини з'являються десь двічі на місяць, а Азаров все ще на місці.

Проте ще ніколи ці чутки не супроводжувалися конкретними діями високопосадовців, які свідчать про початок агресивної кампанії проти прем'єра.

Скоріш за все, скоро країна побачить нового голову уряду. За прогнозами, це має бути Сергій Тігіпко. Однак ніщо не заважає з'явитися на цій посаді таким несподіваним людям, як Віктор Ющенко, Петро Порошенко чи навіть Михайло Бродський. Поки не відомо, яку мету перед собою ставить президент чи, скоріше, голова його адміністрації Сергій Льовочкін.

P.S. Ввечері з'явилося відеозвернення Сергія Арбузова, яким він підтвердив справжність листа. Голова Нацбанку намагався переконати, що критичний тон листа не означає, що між відомствами є конфлікт, та переконував, що таке листування - нормальна "світова практика".

Реклама: