"Регіони" відібрали у Черновецького "Київміськбуд"

"Регіони" відібрали у Черновецького "Київміськбуд"

Середа, 6 жовтня 2010, 12:41 -
Влада зробила перший крок з повернення контролю над "Київміськбудом". При цьому, крім команди Черновецького, мало кого турбує законність процесу. Втім, раніше цих же депутатів зовсім не хвилювало, як місто втратило холдинг.

Суперечка навколо столичного будівельного холдингу "Київміськбуд" вийшла на новий рівень. Тепер у компанії двовладдя: напередодні одночасно відбулися двоє зборів акціонерів холдингу.

У вівторок в будівлі "Київського метрополітену" на проспекті Перемоги пройшли позачергові збори компанії, які у кінці серпня 2010 року ініціював перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Олександр Попов.

У той же час, ще одні збори, тільки з іншим складом акціонерів і під відкритим небом, відбулися на вулиці біля входу в будинок. При цьому, як не дивно, в обох протоколах зібрань учасники зафіксували, що заходи пройшли за наявності кворуму.

Утім, на цьому дивні збіги закінчуються, адже рішення "офісних" і "вуличних" зборів суттєво відрізняються.

Реклама:

Під головуванням Попова учасники зібрання змінили склади наглядової ради і правління холдингу. Головою правління "Київміськбуду" акціонери обрали начальника Головного управління житлового забезпечення КМДА Михайла Голицю.

Головою наглядової ради став виконувач обов'язків начальника Головного управління комунальної власності Київської адміністрації Єгор Русин. До складу ради увійшли його підлеглий Антон Пукас і екс-президент холдингу Володимир Поляченко.

Останнім питанням, що розглядалося в приміщенні "Київметрополітену", була зміна реєстратора. З компанією із сумнівними зв'язками "Адрем" столичний забудовник розірвав відносини. Новим реєстратором стало ТОВ "Фінреєстр".

За словами Пукаса, для участі у зборах зареєстрували більше 52 мільйонів акцій холдингу, що відповідає 80,1% його акцій.

Натомість, в поширеному повідомленні другої групи акціонерів, зібрання яких проходило на свіжому повітрі, було зазначено, що зареєструвалися власники понад 70% акцій КМБ, у тому числі представники нових акціонерів - восьми інвестиційних компаній-нерезидентів. Раніше їх було значно менше.

Нових власників, яких пов'язують із зятем київського мера Леоніда Черновецького В'ячеславом Супруненком, відмовилися впустити в будинок метро. Така ж доля спіткала і міноритарних акціонерів. Група молодиків на вході пропускала тільки представників преси, які змогли в одному із залів подивитися трансляцію засідання.

Проте ущемлені акціонери швидко знайшли рішення і почали проводити власну реєстрацію. Головував на зборах під будівлею Василь Можар, який мав піти у відпустку. Друга група акціонерів саме його обрала головою правління.

У другу наглядову раду холдингу, відповідно до повідомлення, були обрані Денис Комарницький і представник акціонерів-нерезидентів Авраам Стівен. При цьому третім членом наглядової ради обрали все того ж Поляченка.

Крім того, нові акціонери, яким не знайшлося місця на зборах у Попова, довірилися старому реєстратору - товариству "Адрем".

Парадокс у тому, що учасники кожного із зібрань наголошують, що саме вони діяли у правовому полі.

За словами партнера юридичної компанії D&U Partners Любомира Дроздовського, організатори проведення позачергових зборів дотрималися усіх передбачених законом формальностей, тобто були скликані за ініціативою акціонерів, які володіють більш ніж 10% акцій товариства.

"Головна умова визнання правомірності проведення заходу - правомірність володіння окремими учасниками зборів акціями", - підкреслив юрист.

Утім, всі сумніви з цього приводу розвіяв Попов. "У липні 2009 року управління комунальної власності міста уклало договір про продаж 80% акцій "Київміськбуду". Процес купівлі-продажу не був завершений, і акції залишилися у власності громади Києва", - заявив регент київського мера.

Однак він не пояснив, чому угода вважається незавершеною на тлі інформації про внесення запису щодо зміни власника у реєстр і перерахованих на рахунки КМДА коштів у розмірі 114 мільйонів гривень.

Раніше заступник київського голови не робив таких гучних заяв. Навіть коли Попов ініціював позачергові збори "Київміськбуду", він не проголошував київську громаду власником контрольного пакета холдингу. Сміливішим він став після подій, які відбулися напередодні зібрань з двома складами "правомочних акціонерів".

Так, у понеділок представники правоохоронних органів провели в офісі реєстратора КМБ фірми "Адрем" виїмку документів. У пресі поширилися інформація, що в гості до товариства завітала Служба безпеки. Втім, джерело у "Київміськбуді" запевнило "Економічну правду", що перевіряли реєстраторів співробітники Генпрокуратури.

Як виявилося, "Адрем" орендував офіс на дванадцятому поверсі будівлі холдингу на вулиці Суворова, 4-6. Потрапити туди правоохоронці намагалися, принаймні, двічі, проте ордера для охорони закладу виявилося недостатньо. Увійти в будівлю вони змогли тільки завдяки силовим методам.

За словами джерела, представники закону перебували в офісі реєстратора близько п'яти годин. Які саме документи вони забрали з собою, невідомо.

Тимчасом легітимність зборів акціонерів "Київміськбуду" з Поповим підтвердили і в Державній комісії з цінних паперів і фондового ринку. "Реєстрація акціонерів "Київміськбуд" на зборах у вівторок за участю КМДА як власника 80% акцій пройшла без порушень", - сказав голова ДКЦПФР Дмитро Тевелєв.

Він повідомив, що кворум на цих зборах становив понад 80%. Чиновник також наголосив, що до повноважень ДКЦПФР належить лише контроль за реєстрацією.

На думку Дроздовського, переоцінювати роль комісії у даному конфлікті не варто. Юрист підкреслив, що ДКЦПФР, за законом, не може приймати обов'язкові чи рекомендаційні рішення щодо ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Шукати істину у такій суперечливій ситуації збираються окремі депутати Київради. Як не дивно, добровольцями виявилися представники Блоку Черновецького.

Почали міські парламентарі з ініціювання відставки заступника голови Київської держадміністрації Олександра Пузанова, який курує питання комунальної власності.

Зокрема, депутат Київради від Блоку Черновецького Алла Шлапак зазначила, що цей чиновник на зборах у "Київметрополітені" представляв Київраду, хоча депутати його на це не уповноважували.

"Порушивши закон, Пузанов отримав довіреність не від Київради і не від мера, а незрозуміло від кого. Виникають сумніви з приводу того, на яких підставах він діяв від імені депутатів", - заявила Шлапак.

За її словами, депутати ініціюватимуть створення тимчасової контрольної комісії, яка проаналізує перевищення повноважень деякими київськими чиновниками. "Київміськбуд" - це остання крапля. Ці збори акціонерів - зайве підтвердження системних порушень та ігнорування прав територіальної громади", - вважає Шлапак.

Утім, не всі виразники інтересів киян дотримуються тієї ж думки. Один з активних противників приватизації холдингу депутат Київради від Блоку Кличка Дмитро Андрієвський підтримує Попова у намаганнях повернути базовий актив місту.

"У КМДА достатньо волі і можливостей, щоб розібратися з цим. Я категорично проти створення комісій, які тільки будуть плутатися під ногами", - наголосив депутат.

На його думку, такі комісії могли бути актуальними тоді, коли мерія "вела політику з розграбування Києва, про що свідчать сьогоднішні численні кримінальні справи".

Отже, влада зробила перший крок з повернення контролю над "Київміськбудом". При цьому, крім команди Черновецького, мало кого турбує законність процесу. Втім, раніше цих же депутатів зовсім не хвилювало, як місто втратило холдинг.

Реклама: