"Обмінки" приховують свої прибутки та працюють у "збиток" - НБУ

Середа, 21 червня 2017, 14:40

Пункти обміну валют приховують свої прибутки для мінімізації податкового навантаження.

Про це пише директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз у колонці для ЕП.

"За 2016 рік низка великих гравців показала прибуток у розмірі всього 400-500 грн з кожного пункту обміну валюти. У деяких компаній ще гірше — зафіксований збиток. При цьому всі розуміють, що діяльність з обміну валют має високу прибутковість", - стверджує Бевз.

Реклама:

За його словами, так відбувається через заявлену фінансовими установами маржу (різницю між курсом купівлі і продажу валюти). У деяких обмінних пунктах вона становить 1-2 коп.

"Ці компанії зацікавлені показувати мінімальну маржу, тому що платять податок від розміру прибутку, який являє собою заробіток на різниці між проданою і купленою валютою. Зауважу, що маржу встановлюють самі фінансові компанії, тому їх явне "небажання заробляти" на обміні валюти викликає питання у регулятора", - повідомив він.

За словами директора департаменту, НБУ підсилює контроль за діяльністю фінансових компаній, яким видає валютні ліцензії. У 2016 році фінансові компанії були зобов'язані розкривати структуру власності у тому обсязі, у якому це роблять банки.

Крім того, підвищилися вимоги до капіталу. Для мереж з кількістю до 100 пунктів обміну валюти мінімальний розмір капіталу з 2016 року становив 20 млн грн. Приріст кількості обмінних пунктів на кожні 50 одиниць вимагає збільшення капіталу на 5 млн грн.

Бевз зазначив, що, не дивлячись на посилення вимог, у 2016 році НБУ видав 17 ліцензій на обмін валют, тоді як у 2015 році — 11. Зараз на ринку працює 29 компаній, що мають ліцензії на обмін валют (крім банків).

Загальна кількість пунктів обміну валют зросла з 2 048 у січні 2016 року до 3 223 у червні 2017 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!