У Росії готуються до нового прискорення зростання цін

Четвер, 31 березня 2016, 09:33

Російські роздрібні продавці готуються до нового прискорення зростання цін.

Про це свідчить огляд тенденцій в роздрібній торгівлі Центру кон'юнктурних досліджень Інституту статистичних досліджень і економіки знань ВШЕ, пишуть "Ведомости".

Оцінки експертів ВШЕ засновані на результатах опитувань близько 4 тисяч керівників торговельних організацій з 82 суб'єктів Росії, що проводяться щоквартально Росстатом.

Якщо в 2015 році продавці намагалися в ручному режимі регулювати ціни, то в першому кварталі 2016 року цей підхід, "схоже, себе вичерпав", сказано в дослідженні ВШЕ. Дані опитування протягом року не фіксували зростання поточної та очікуваної інфляційної складової.

Реклама:

За підсумками першого кварталу 2016 року більша частина торговців констатує: інфляція починає прискорюватися і ця тенденція продовжить.

За підрахунками економістів, про підвищення роздрібних цін повідомили вже 55% респондентів проти 49% в четвертому кварталі 2015 року. Хоча офіційна статистика поки не фіксувала прискорення інфляції.

Економісти ВШЕ обумовлюються: поки важко однозначно сказати, чому перервався антиінфляційний настрій торговців. Це можуть бути як спроби зберегти рентабельність при падінні обороту за рахунок зростання цін, так і початок нового цінового ралі, йдеться в огляді ВШЕ.

"Швидше за все, це перший сценарій", - припускають економісти. Зараз немає "переконливих макроекономічних причин" для більш активного зростання цін на продовольчі і тим більше непродовольчі товари, пояснюють вони.

Як повідомлялося, число бідних в РФ в 2015 році різко зросло - відразу на 3,1 млн осіб, і становило 19,2 млн осіб, що стало максимальним показником з 2006 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!