Єврокомісар: Ми працюємо з МВФ щодо покриття "газового боргу" України

Четвер, 7 травня 2015, 11:41

У ході останньої тристронньої зустрічі з питань газу між Росією, Україною і ЄС було знайдено взаємоприйнятне рішення з питання про те, як відображувати в протоколі "питання боргу" за постачання палива до України в 2013-2014 роках.

Про це заявив віце-голова Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович у рамках  берлінського Енергетичного саміту з безпеки, передає "Укрінформ".

"Ми погодилися з сумою 3,1 мільярда доларів як взаємоприйнятною для сторін: для української сторони це є повна суму боргу, для російської - частина боргу, оскільки дійсна сума має бути визначена в Стокгольмі", - пояснив Шефчович.

Він назвав таке рішення "дипломатичною формулою" і "ключем, який відкриває двері до подальших дискусій, які дозволять досягти домовленості з інших питань".

Реклама:

У Єврокомісії сподіваються, що Стокгольмський арбітраж зможе врегулювати питання, і одночасно працюють з МВФ з питання можливості покриття боргу.

Зараз важливо, за словами єврокомісара, створити стабільні переговорні рамки, щоб в період до винесення судом ухвали не допустити перебоїв з газовими поставками до України і транзитом.

Кажучи про перспективи інвестування в українську ГТС, Шефчович підкреслив, що Європейський банк реконструкції і розвитку, а також Європейський інвестиційний банк вкладають в модернізацію української "труби" 300 млн євро.

Є також інтерес з боку деяких європейських компаній обговорити з "Укртрансгазом" і "Нафтогазом України" питання щодо газосховищ.

Водночас  він підкреслив необхідність реформ, у тому числі подальшої реструктуризації "Нафтогазу", і важливість дотримання нового законодавства, яке, на думку Єврокомісії, цілком відповідає європейським нормам.

Нагадаємо, в кінці жовтня 2014 року "Газпром" відмінив у контракті з "Нафтогазом" принцип take-or-pay і надав знижку в 100 доларів за 1 тисячу кубометрів до контрактної ціни до кінця березня 2015 року - так званий "зимовий пакет". Знижка надана шляхом зниження експортного мита рішенням російського уряду.

У свою чергу, "Нафтогаз" зобов'язався до кінця 2014 року погасити борг за газ в 3,1 млрд доларів.

"Газпром" продовжує вимагати від "Нафтогаза" виплати 2,47 млрд доларів - ця сума складає різницю між ціною контракту 486,5 долара за 1 тисячу кубометрів і переговорною позицією Києва - 268,5 доларів за 1 тисячу кубометрів в оплаті постачань в 2013-2014 роках.

"Газпром" і "Нафтогаз" подали взаємні позови в Стокгольмський арбітраж: про стягнення довга і про повернення передбачуваної переплати. Поки контракт продовжує діяти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!