Газ із США допоможе Україні протистояти шантажу Росії - сенатор

Середа, 28 травня 2014, 16:34

Уряд США блокує зняття обмежень на експорт скрапленого газу, не зважаючи на його комерційну привабливість.

Про це заявив сенатор Тед Круз у ході круглого столу в Києві, пише УНІАН.

"Що заважає експорту найбільше - це урядові бар'єри. В уряді США є 22 подання про зняття бар'єрів на експорт скрапленого газу, але вони очікують на рішення уряду", - сказав він.

"Ці проекти не реалізуються не тому, що вони невигідні, а тому, що уряд блокує їх", - додав Круз.

Реклама:

За його словами, 22 подання у разі їх ухвалення урядом дозволять прибрати всі бар'єри, що заважають вільно експортувати скраплений газ, зокрема і до України, що дозволить нам істотно скоротити енергозалежність від Росії.

Сенатор зазначив, що енергія на сьогодні є найефективнішим засобом економічного шантажу, який використовує Росія, намагаючись підкорити Україну своєму впливу. Реалізація проектів з експорту американського газу дозволить вирішити відразу три завдання.

По-перше, це допоможе Україні протистояти енергетичному шантажу Росії, по-друге, стане серйозною платою РФ за порушення українського суверенітету, і по-третє, це створить робочі місця і приведе до економічного зростання і в Україні, і в США, вважає Круз.

Він закликав український уряд розвивати відповідну інфраструктуру, щоб Україна дістала ширші можливості поставляти енергоресурси з країн Європи і США.

Як повідомлялося, українська влада намагається диверсифікувати поставки природного газу, основна частина якого на сьогодні імпортується з Росії, яка на початку другого кварталу 2014 року, користуючись монопольним становищем на українському ринку, підняла ціну в 1,5 разу, - до 485,5 долара за тисячу кубометрів газу. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!