Зустріч ЄС, РФ і України з питань газу може відбутися в Берліні

Понеділок, 19 травня 2014, 19:04

Тристороння зустріч ЄС, Росії та України з газового питання, запланована на 26 травня, може відбутися в Берліні.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби представництва Європейського союзу в РФ.

Двосторонню зустріч єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера та міністра енергетики РФ Олександра Новака, що відбулася в понеділок, представництво ЄС називає "конструктивною", "вона допомогла підготувати ґрунт для другої тристоронньої зустрічі".

Як наголошується, мета тристоронніх переговорів - забезпечити продовження поставок і транзиту газу. Занепокоєння з приводу непогашеного боргу України і ціни на газ для постачань в Україну обговорюються в тристоронньому форматі з метою знаходження рішення до кінця травня.

Реклама:

Певного прогресу вже досягнуто. Не оскаржуваною є сума за несплаченими рахунками за газ, наданий Росією Україні до кінця березня. Однак прориву ще немає. Питання, яке потребує вирішення, - ціна за газ, наданий у квітні і травні, а також ціна, яка буде застосовуватися, починаючи з червня", - йдеться в прес-релізі.

Еттінгер, який провів зустріч із міністром енергетики України Юрієм Проданом 13 травня, "зв'яжеться з ним найближчими днями перед тристоронньої зустріччю".

Як повідомлялося, наразі борг "Нафтогазу України" "Газпрому" становить 3,508 млрд доларів. Українська сторона припинила платежі, вимагаючи знизити ціну газу.

"Газпром" через накопичені борги заявив про переведення України з червня на авансову систему оплати. Якщо до 2 червня "Газпром" не отримає передоплату, з ранку 3 червня поставки газу до Україну будуть припинені.

Раніше Новак говорив, що Росія може бути готова до обговорення знижок на газ після оплати Україною наявної заборгованості.

Європейський комісар з енергетики перед зустріччю з російським міністром розраховував узгодити ціну на російський газ для України "десь посередині" між 268,5 долара і 485 доларів за тисячу кубометрів.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!