Валютні резерви НБУ впали до семирічного мінімуму

Понеділок, 9 грудня 2013, 09:11

Для утримання гривні від девальвації в листопаді Нацбанк витратив 800 млн доларів з резервів на інтервенції.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, в листопаді міжнародні валютні резерви Нацбанку скоротилися на максимальну за рік суму - 1,84 млрд доларів - і опустилися до 18,79 млрд доларів.

Як заявили в НБУ, це найнижчий розмір резервів з серпня 2006 року, коли вони становили 18,73 млрд доларів. Останній раз більш значний відтік валюти був ще в жовтні 2012 року - тоді він склав 2,44 млрд доларів.

Реклама:

Як і колись, значна частина скорочення резервів була викликана платежами на користь МВФ - останні в нинішньому році платежі становили 955 млн доларів.

Сальдо Мінфіну за операціями з валютними облігаціями було позитивним: на виплату за облігаціями держборгу було спрямовано 578 млн доларів, залучено від їх продажу 822 млн доларів.

Другий значний фактор впливу на резерви - інтервенції на суму 800 млн доларів для підтримки курсу.

Таким чином, відтік коштів з резервів становив 1,51 млрд доларів. Ще 330 млн доларів втрачені через курсової переоцінки євро і золота.

Як пише видання, напрямок 800 млн доларів на підтримку валютного курсу дало позитивний результат - в листопаді долар на міжбанку і в обмінних пунктах подорожчав всього на 4 копійки.

Нацбанк поки не оприлюднив дані щодо попиту на готівкову валюту в листопаді, однак банкіри говорять, що за час протестів після Вільнюського саміту попит виріс в середньому на 5-10%.

На міжбанку долар з початку політичної кризи подорожчав на 6 копійок, але наприкінці минулого тижня він втратив 2-3 копійки, повернувшись до рівня 8,24-8,25 гривень за долар.

Готівковий ринок демонстрував в середині тижня котирування на продаж долара по 8,37-8,4 гривень, але вже до вихідних максимальне котирування впало до 8,33 гривень.

За даними порталу finance.ua, готівковий долар в середньому подешевшав до 8,23/8,27 гривень за долар.

Банкіри побоюються неконтрольованих дій населення, на задоволення попиту якого йдуть резерви НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!