Думка експерта: Видобуток газу збільшився завдяки новим свердловинам

Четвер, 17 жовтня 2013, 17:49

Зростання видобутку природного газу в Україні пояснюється збільшенням видобутку приватних компаній, а також тим, що державна компанія "Чорноморнафтогаз", дочірнє підприємство "Нафтогазу", за вересень збільшила видобуток газу на 38%.

Таку думку "Економічній правді" висловив голова аналітичного департаменту Dragon Capital Андрій Беспятов.

За його словами, в той час як зниження обсягів виробництва нафти не є несподіванкою на тлі триваючого тренда, зростання видобутку природного газу пояснюється двома факторами.

"По-перше, державна компанія "Чорноморнафтогаз", за вересень збільшила видобуток газу на 38% до 1,2 млрд метрів кубічних, у той час як у вересні зростання становило 48%", - сказав експерт.

Реклама:

На його думку, це стало можливим в результаті покупки двох нових СПБУ в 2012 році, що дозволило активізувати операції на двох газових родовищах Чорного моря - Одеському та Безіменному.

Незважаючи на те, що ці родовища були виявлені в 1988 році, їх не розробляли досі через відсутність фінансування.

"Другим чинником, хоча і менш значним, є збільшення видобутку приватних компаній" - додав Беспятов.

"Компанія Укрнафта продовжила скорочувати виробництво нафти і газоконденсату у вересні. JKX Oil & Gas знизила виробництво нафти і газоконденсату на 27% минулого місяця, скоротивши обсяг випуску за вересень до 0,3 млн барелів", - підкреслив експерт.

Він також додав, що видобуток природного газу скоротився на 30% до 0,2 млрд метрів кубічних за вересень.

"Тим не менш, в результаті недавнього успішного завершення буріння і тестування оціночної свердловини Z-05 Заплавська родовища , потенційно компанія може поліпшити виробничу статистику вже навіть у 4 кварталі", - підкреслює Беспятов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!