Зерновий пул невигідний для України - експерт

Субота, 13 липня 2013, 13:46

Реалізація проекту зі створення зернового пулу України, Росії і Казахстану невигідна Україні і практично неможлива.

Про це заявив керівник компанії "ПроАгро" Микола Верницький, передає "УНІАН".

"Це невигідно для України, тому що: частково контроль над зерновим ринком України, у разі створення пулу, переходить до Росії і Казахстану; звинувачення у монополізмі з боку світової спільноти будуть болючіше політичної вигоди зближення трьох країн; усунення конкуренції з боку приватних трейдерів призведе до погіршення ринкової ситуації (чи) до надмірних витрат держави щодо забезпечення діяльності такого пулу ", - заявив експерт.

Реалізація проекту, на думку Верницького, неможлива, оскільки робота державного зернового оператора з функцією контролю ринкових цін може бути ефективною лише при наданні йому монопольного становища на ринку.

Реклама:

"У сучасних ринкових, законодавчих та інших умовах України це неможливо. До того ж, Україна не відмовилася остаточно від політики обмеження експорту зерна в періоди, коли є" загроза продовольчої безпеки "і не запропонувала альтернативні варіанти щодо забезпечення такої безпеки. Водночас , виконання зобов'язань в рамках спільного пулу також може нести в собі загрозу продбезпеки країни", - заявив експерт.

Крім того, він зазначив, що ні в однієї з трьох країн (Україна, Росія, Казахстан) немає досвіду роботи єдиного державного оператора, і прецедентів такої освіти на світовому ринку також немає.

Нагадаємо, 12 липня голова уряду Російської Федерації Дмитро Медведєв і прем'єр-міністр Микола Азаров обговорили питання про можливість повернутися до ідеї створення зернового пулу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!