Думка експерта: За підсумками року інфляція може становити 1-3%

П'ятниця, 7 червня 2013, 13:56

Якщо тарифи на газ і тепло не будуть підвищені в цьому році, динаміка споживчої інфляції в основному буде залежати від пропозиції фруктів і овочів нового врожаю.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

За її словами, ціни на ключові підгрупи товарів і послуг, що входять в індекс споживчих цін залишалися стабільні. Продукти харчування в цілому також не подорожчали, хоча по деяких видах продуктів рух цін був досить істотними.

"Так, ціни на м'ясо і цукор відновили зростання в перший раз за сім-вісім місяців. Також підросли ціни на овочі та фрукти в зв'язку надходженням на ринки продукції нового врожаю. Але ці підвищення були повністю компенсовані сезонним зниженням цін на молочні продукти і яйця" , - говорить Білан.

Реклама:

Експерт зазначила, що в цілому, травень не ознаменувався істотною зміною динаміки споживчої інфляції: ІСЦ залишається практично нульовим вже більше року.

"Якщо тарифи на газ і тепло не будуть підвищені в цьому році, незважаючи на рекомендації МВФ, динаміка споживчої інфляції в основному буде залежати від пропозиції фруктів і овочів нового врожаю. Перспективи с/г врожаю поки залишаються досить хорошими, і за підсумками року показник інфляції може скласти 1-3%. Низька інфляція продовжить підтримувати реальні доходи і купівельну спроможність населення, але це навряд чи зможе надати значний імпульс експортно-орієнтованій українській економіці", - підсумувала Білан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!