Тюремники купують дорогущі ліки у вузького кола фірм

П'ятниця, 21 червня 2013, 10:25

Пенітенціарна служба закуповує ліки проти туберкульозу у десятки разів дорожче цін Глобального фонду для України і дорожче від МОЗ.

Про це повідомляється у звіті, підготовленому ГО "Центр Протидії Корупції", ЮКАБ (дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні) та ВБО "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ", пишуть "Наші гроші".

Як зазначається, державна пенітенціарна служба протягом 2012 року два рази оголошувала тендери на закупівлю ліків. Перша закупівля була завершена в листопаді 2012 року, друга уже в квітні цього року.

Закупівельні ціні ДПтС на протитуберкульозні препарати виявились значно більшими у порівнянні з закупівельними цінами Міністерства охорони здоров’я, а в деяких випадках ліки для ув’язнених коштували навіть дорожче, ніж в аптеках Києва.

Реклама:

"Якби в ДПтС закуповували хоча б за тими цінами, що МОЗ, можна було б зекономити приблизно 1,76 млн гривень. І це тільки на протитуберкульозних препаратах 2-го ряду. А це лише один лот з шести", – йдеться у звіті.

Крім того, в ДПтС закуповують ліки, включаючи різні препарати до одного лоту.

"Таке надмірне розширення предмету закупівлі свідчить про спрямованість торгів одразу на компаній посередників, які перепродають ліки, а не виготовляють їх, хоча це не є прямим порушенням закону", - повідомляють громадські активісти.

За їх даними, вже протягом трьох років незмінними учасниками та переможцями тендерів ДПтС є ТОВ "Центрофарм", ТОВ "Компанія "Укроптпостач", ТОВ "Фармадіс". У 2013 році до них приєдналася нещодавно створене ТОВ "Скай Фарм".

"Так, ТОВ "Центрофарм" продало МОЗ препарат "Капреоміцин" по 110 гривень і кислоту парааміносаліцилову по 2,65 гривенн. А тюремній службі ця ж фірма продала ці ж препарати по 130 гривень і 3,12 гривень відповідно", - йдеться у повідомленні.

Наприкінці 2012 року ДПтС було знову оголошено про закупівлю ліків, знову змішавши різні препарати в одному лоті, хоча інші державні установи, у тому числі МОЗ, розбивають торги на кожен окремий препарат.

При цьому у "Віснику держзакупівель" опубліковано звіт про результати даної закупівлі від 19.04.2013, який не містить ціни на окремі найменування ліків.

"Це є порушенням п. 10.1 Форми звіту про результати проведення процедур відкритих і двоступеневих торгів та попередньої кваліфікації, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 26.07.2010 № 922 (з подальшими змінами)", - йдеться у звіті.

Окрім цього керівництво ДПтС категорично відмовилося допустити на розкриття пропозицій конкурсних торгів 04.06.2013 року представника громадської організації "Центр протидії корупції" у якості спостерігача.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!