В остаточному варіанті меморандуму з МС урізали права України - ЗМІ

Субота, 1 червня 2013, 11:02

Остання редакція меморандуму про співпрацю України з Митним союзом у порівнянні з першою не враховує ряд інтересів офіційного Києва.

Про це пише в суботу "Дзеркало тижня. Україна".

Видання зазначає, що, незважаючи на декларативний характер меморандуму, документ за минулі два місяці за наполяганням глав держав МС зазнав істотних змін.

Хоча деякі фрази з початкового українського варіанту (з якого можна було зробити висновок про обопільне прагнення сторін "підтримувати і розвивати співробітництво, ґрунтуючись на принципах рівноправності, взаємної поваги і вигоди") і перекочували в заяву чотирьох президентів і меморандум, тепер у цих документах підкреслюється бажання саме України "поглиблювати взаємодію" з державами - членами Митного союзу і Єдиного економічного простору і стати спостерігачем при Євразійському економічному союзі.

Реклама:

Причому згадки про "рівноправність" і "вигоду" з меморандуму випали, залишилася лише "взаємна повага", зазначає видання.

Навіть назва документа змінилася - раніше це був меморандум про надання Україні статусу спостерігача при Євразійській економічній комісії (ЄЕК). Тепер - про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною.

Статус спостерігача нашій країні поки не дали. Згідно з українським проектом, Україна "як спостерігач при Комісії" "мала право", тепер же Україні, вже не спостерігачеві, просто "надається можливість".

Зафіксовані в документі можливості значно вужчі, ніж вони були в початковій редакції. Україна не зможе бути присутньою на всіх засіданнях Комісії, як було записано спочатку, тільки - на запрошення голови Ради або Колегії та за згодою всіх членів Ради ЄЕК, і тільки на відкритих засіданнях. Причому, "без права участі у прийнятті рішень" (навіть у питаннях, які зачіпають інтереси нашої країни).

Не зможе Україна, як передбачалося раніше, отримувати і всі документи і рішення ЄЕС, Комісії та її органів. Україну можуть ознайомити тільки з тими з них, які не містять "інформацію обмеженого розповсюдження" (тобто не конфіденційними і не для службового користування). При цьому видання відзначає, що з не конфіденційними документами можна ознайомитися і на сайтах цих структур.

Але найбільш "чудовий" пункт меморандуму, 3-й, що викликав здивування як у вітчизняних, так і у європейських експертів і дипломатів, говорить про наступне: "Україна декларує наміри дотримуватися принципи, зафіксовані в документах, що формують договірно-правову базу Митного союзу і Єдиного економічного простору, і утримуватися від дій і заяв, спрямованих проти інтересів Митного союзу і Єдиного економічного простору".

Таким чином, Україна декларує намір дотримуватися принципів МС і ЄЕП, не маючи навіть статусу спостерігача, і діяти тільки в інтересах Митного союзу.

Крім того, якщо в первинному проекті передбачалося набуття меморандумом чинності тільки після завершення всіх внутрішньодержавних процедур сторін, то тепер він почне застосовуватися просто з дати його підписання. Внесення до документу змін і доповнень вже не передбачається, положення про врегулювання суперечок та процедуру припинення дії меморандуму також випали з тексту.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!