Рада спробує повернути прозорість в держзакупівлі

Вівторок, 21 травня 2013, 12:51

22 травня Рада розгляне законопроект №2207, який має на меті повернути прозорість в закупівлі державних підприємств.

Про це пишуть "Наші гроші".

Як зазначається, ініціаторами законопроекту виступили Володимир Кличко, Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк, Віктор Чумак, Леся Оробець, Михайло Головко.

Суть законопроекту полягає в тому, що після прийняття закону держпідприємства можуть і далі не проводити тендерів, однак повинні публікувати звіти про свої закупівлі.

Реклама:

"Державні підприємства отримали право не проводити тендери за власні кошти законом №5044-VI, який було прийнято 5 серпня 2012 року. Завдяки цьому відкрита до цього часу інформація про закупівлі на суму понад 300 млрд в рік стала комерційною таємницею", - йдеться у повідомленні.

Згідно до звіту Рахункової палати, за останні два роки базовий закон про державні закупівлі був змінений 17 разів, що"суттєво викривило принципи конкуренції і прозорості".

Нагадаємо, що про прозорість держзакупівель висловила в своїх останніх рекомендаціях і Єврокомісія.

"Зупинити та розвернути в іншому напрямі регрес, який мав місце у 2012 році в сфері державних закупівель та бюджетної прозорості",- говориться у звіті.

Як відомо, минулого тижня 125 журналістів підписало петицію на підтримку законопроекту № 2207.

"Нехай державні підприємства проводять тендери без паперової тяганини. Ми віримо, що це покращить бізнес, але громадяни мають перевірити: що, у кого і за якою ціною купують за наші гроші. Законопроект № 2207- це угода між державою і платниками податків: зменшення бюрократії в обмін на прозорість",- йдеться у заяві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!